Sok orosz homofóbnak jutott pont ugyanaz eszébe mások boldogságáról, mint Kocsis Máténak és Kovács Zoltánnak

külföld
2015 június 29., 17:13
comments 136

Oroszországban sokan változtatták át profilképüket orosz zászlósra, válaszul arra, hogy az amerikai legfelső bíróság pénteken legalizálta az azonos neműek közötti házasságot, és hogy az általános örömünnep közepette a Facebookon Mark Zuckerberg felhívására milliók változtatták meg szivárványszínűre a profilképüket.

Erre reagálva Magyarországon Kovács Zoltán és Kocsis Máté fideszes politikusok valamiért piros-fehér-zöldre változtatták profilképük háttérét. A jelenségről itt írtunk hosszabban.

photo_camera via Instagram/Mashable

És ott van a sok-sok orosz felhasználó akik Facebookon és orosz megfelelőjén, a VK-n változtatta orosz nemzeti színű hátterűre a képét. Ehhez segítséget egy Oleg Chulkanov nevű férfi biztosított, aki készített egy alkalmazást, amivel bárki könnyedén beszínezheti kék-fehér-pirosra a képét. A lehetőségre rengetegen lecsaptak, hogy homofób kommentek kíséretében üzenjék meg, Oroszország nem tűri a buzeránsokat. Hashtag kampányt is indítottak, válaszul az amerikai #LoveWins üzenetére, a #pridetobestraight és a #pridetoberussian (illetve orosz megfelelőjük, a #гордбытьнатуралом és a #гордбытьрусским ment nagyot.)

Oroszországban az elmúlt években nagyon felpörgött az államilag fűtött homofóbia, sorra fogadtak el olyan törvényeket, ami a homoszexuálisok mindennapjait lehetetleníti el, megszaporodtak a melegek elleni neonáci támadások is, amikkel szemben a hatóságok látványosan nem tesznek semmit.

Megszólalt az ügyben az egyik legismertebb orosz homofób politikus, Vitalj Milonov is, aki szerint be kéne tiltani a Facebookot az országban, mivel a szivárványos profilképekkel meleg propagandát terjesztenek, amit akár kiskorúak is láthatnak. Mármint azt, hogy valakinek a profilképe szivárványszínűre változott. (Mashable)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.