Az MTVA szerint tökre megfelel a közszolgálatiság kritériumainak, ha törő-zúzó csürheként ábrázolják a bevándorlókat

politika
2015 június 30., 13:21
comments 354

Néhány napja írtuk meg, hogy a köztévé elsőrangú hírcsatornája, az M1 több riportjában is törő-zúzó csordaként mutatta be a Magyarországra érkező, és az országon átvonulni igyekvő bevándorlókat. Az M1 ezekben a riportjaiban főleg felháborodott helyieket szólaltat meg, bevándorlókat még véletlenül sem. Különösen erősre sikeredett ez és ez a riport, amiben különösebb gondolkodás nélkül most össze a Híradó több tízezer menekültet, és gonosz tömegként állítja be őket, akik letapossák a vetést, gázolajos hordókat dobálnak és gyanúsan viselkednek, ha rendőrt látnak.

A Helsinki Bizottság levelet írt az MTVA vezérigazgatójának, amiben számon kérték Dr. Szabó László Zsoltot, hogy hogy is van ez. Az MTVA Sajtóosztálya válaszolt is, szerintük nincs itt az égvilágon semmi gond, hiszen nekik nem is a menekülteket kell megszólaltatni a híradóban, hanem a helyieket. Ezt írták:

„Tisztelt Társelnök Asszony, Tisztelt Pardavi Márta!

Engedje meg, hogy dr. Szabó László Zsolt vezérigazgató úr külföldi tartózkodása miatt az MTVA Sajtóosztálya válaszoljon Önnek.

Tisztelettel köszönjük vezérigazgató úrnak írt levelét. A közmédia rendszere elkötelezett amellett, hogy hírszolgáltatása gyors, pontos és hiteles legyen, amely rendszer a közszolgálati kritériumoknak mindenkor megfelel, ezért kénytelenek vagyunk visszautasítani levelében foglaltakat. [Kiem. Helsinki Bizottság.] A hírszerkesztés folyamatában Ön által leírtakkal kapcsolatban, miszerint „alakítson ki kontrollmechanizmusokat, amelyek biztosítják, hogy a Közszolgálati kódex vállalásai ezen a területen is maradéktalanul érvényre jussanak” tájékoztatjuk, hogy azok be vannak építve a közmédia rendszerébe, hiszen a közmédiára vonatkozó törvények pontosan határozzák meg ezeket a folyamatokat és felügyelő szervei folyamatosan ellenőrzik a közszolgálati média működését, az általa előállított és sugárzott tartalmakat. Az Ön által említett két híranyag kiváló példája annak, hogy a közmédia törekszik arra, hogy a lehető legtöbb szempontból bemutassa az eseményeket. [Kiem. Helsinki Bizottság.] Ilyen szempont az is, hogy egy térségre koncentrálódó ügyet a helyiek megszólaltatásával dolgozzon fel. Egyúttal szeretnénk felhívni figyelmét, hogy amennyiben továbbra is fenntartja a kiegyensúlyozottsággal összefüggő kritikáját, úgy kérjük, hogy azt az arra illetékes intézményhez jutassa el.

Tisztelettel:

MTVA - SAJTÓOSZTÁLY”

A két anyag, amiről ír a levél, pont az a két anyag, amit fentebb linkeltünk. Eszerint az MTVA szerint a lehető legtöbb szempont az pontosan 1, azaz egy szempont: a helyiek megszólalásai. Bravó.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt