A WhatsApp mutatja az utat a menekülteknek Európában

határ
2015 július 03., 19:52
comments 111

Ahogy a menekülthullám miatt egyre jobban szigorodnak az ellenőrzések, úgy a menekülteknek egyre biztosabbra kell menniük a biztonságos útvonalakkal, ha el akarnak érni a célországukba.

A Mashable szerint ehhez leggyakrabban a WhatsAppot használják, amivel meg tudják mutatni egymásnak, hogy merre kell menniük, ha nem akarnak rendőrökbe ütközni.

A lapnak egy 28 éves szíriai menekült mesélt a módszerről, aki most Hollandiában vár menedékjogot, de közben ült magyar menekülttáborban is. Szerinte nekik nincs más választásuk,

ha lenne legális útja, hogy biztonságos helyre jussanak, akkor azt választanák.

Elmondta, hogy mielőtt útnak indult, még beszerzett valami olcsó, szirszar okostelefont, mert azt nem lopják el tőle, de ez mindenképpen szükséges, ha keresztül akar jutni Európán. Aztán út közben a WhatsAppon tudta tartani a kapcsolatot a többi menekülttel, hogy éppen merre kell menni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.