"Leszerelték a szappanadagolókat, elvitték a vécépapírt" - Így veszi át a szakképző sulikat az NGM

oktatás
2015 július 03., 06:03
comments 146
  • Július 1-én a gyakorlatban is elkezdődött az oktatási rendszer újabb átalakítása.
  • A szakképző iskolák a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (KLIK) a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz (NGM) kerültek.
  • A KLIK működését ismerve ez áldás is lehetett volna az intézményeknek.
  • Egyelőre biztosan nem az.

"Ha bármi történne, nincs kihez fordulnunk, hiszen nincs elérhető fenntartónk, nincs vezetőnk. Nyilván nem katasztrófa, hiszen amíg a KLIK volt, addig se haladtak gyorsan a beszerzések, karbantartások, de most elvi esély sincs rá."

Ezt mondja egy vidéki szakképző iskola tanára, akinek a sulija nemrég került át a KLIK-től az NGM irányítása alá.

Mivel a KLIK évek óta borzalmasan működött, ezért korábban is voltak iskolák, akik kiutat kerestek a központosított közoktatás vízfejének irányítása alól.

A mezőgazdasági iskolák például sikerrel lobbiztak Fazekas Sándor miniszternél, hogy az "mentse meg" őket, így történt hogy rövid idő alatt sokkal több suli vallotta magát mezőgazdaságinak, mint korábban, csak azért hogy elkerülhessenek a KLIK-től.

A szakképzés átalakítása miatt amúgy is az volt a terv, hogy az intézmények egy része az NGM-hez kerül. Ezt az iskolákban a KLIK-es tapasztalatok miatt egyáltalán nem fogadták rossz szívvel, még ha maga az átalakítás, az érettségit adó képzések visszavágása a szakképzések javára egyáltalán nem biztos, hogy jó ötlet a diákok szempontjából.

Most viszont nagyon úgy néz ki, hogy a rendszert a sulik szempontjából is átgondolatlanul kezdték el piszkálni.

Megyek, és viszem magammal a felmosórongyomat

"[A KLIK-kel szerződött takarítócég emberei] tegnap leszerelték az ő tulajdonukat képező papírtartókat, szappanadagolókat, elvitték minden cuccukat (wc-papír, szappan, söprű, rongy), és persze azóta senki se takarít. Az iskolában dolgoznának (szabi később lenne a tanároknak is, nemhogy a többieknek), de nem teljesíti az iskola az előírt egészségügyi feltételeket. De ki meri számon kérni az új fenntartót, hogy nem lehet használni a mosdókat? Új takarítócég tehát még nincs, a szemét is csak gyűlik…"

Ez történt az egyik NGM-hez került iskolába.

Mivel nem egyértelmű, hogy a minisztériumon belül ki az új gazda, ezért a dolgozók nem is tudnak kihez fordulni a problémákkal. Ha egyik napról a másikra lekapcsolják mondjuk a netet, mert az iskolának nincs élő szerződése, akkor senki sem tudja, hogy ki és honnan fog új hozzáférést szerezni.

Az intézmények vezetését személyi szinten is átvariálják, új "ejtőernyősök" jönnek a tanárok szerint.

"Bekérték a beiratkozással kapcsolatos legfontosabb adatokat. Mondta a vezetőm, hogy ő már nincs állásban, de „jobb híján” elküldte az adatokat. Hogy mikor nevezik ki utódját, arról még nincs hír."

Az ilyen helyzet nyilván az egész intézményben bizonytalanságot szül, a dolgozók nem tudják, hogy az új gazda csak a vezetésben variál, vagy bárkit lecserélhetnek.

Megint tankönyvek nélkül indulhat majd a tanév

Az átalakuló szakképzéshez szükséges tankönyvek természetesen kifogtak a rendszeren.

A tankönyvlistás bénázásáról, például egy ajánlott 1999-es, egy egészen picit idejétmúlt informatikakönyvről errefelé írtunk. Úgy néz ki, hogy a kiszállítások sem fognak simán menni.

A szakképző osztályokba augusztus végén lesz a beiratkozás, így a diákoknak eddig nem lehetett tankönyvet rendelni. Most úgy néz ki, hogy erre csak a szeptember 8-ig tartó pótrendelési időszakban lesz lehetőség, aminek kiszállítása az optimista terv szerint szeptember második fele. A mostani állás szerint ezek a diákok csak pár héttel az iskolakezdés után kapják meg a könyveket, amikből elvileg szeptember elejétől tanulniuk kellene.

A könyvrendelések ütemezésével kapcsolatban kerestük a Kellót és az NGM-et, az iskolák átadásával kialakult állapotok miatt pedig csak a minisztériumot, de egyik helyről sem kaptunk választ egyetlen kérdésünkre sem.

UPDATE 1554:

Az NGM a cikk megjelenése után pár órával a következő _"_"_"_választ_"_"_"_ küldte a kérdéseinkre:

Nem felel meg a valóságnak az a felvetés, hogy nincs kihez fordulniuk az iskoláknak. A főigazgatók minden tagiskola igazgatóját tájékoztatták az átmeneti időszak menetrendjéről. A főigazgatók kinevezése megtörtént, ezzel párhuzamosan megkezdődött a gazdasági és a szakmai főigazgatóhelyettesek kinevezése. Őket a jogutódlással átkerült közalkalmazottak segítik, továbbá a napi ügyek megoldásában közre kell működnie az átadó félnek a KLIK-nek, vagy írásban tájékoztatnia kell a szakképzési centrumokat a folyamatos működés biztosításához szükséges információkról.

Előfordulhat, hogy egyes szolgáltatási szerződések az átadás-átvétel forduló napjával, azaz június 30-al egyidejeűen jártak le. Ezekkel kapcsolatban a vonatkozó 146/2015 kormányrendelet alapján kellett eljárnia az átadó KLIK-nek, vagy meg kellett előlegeznie kiadásokat a folyamatos működés érdekében utólagos elszámolással, vagy tájékoztatnia kellett az átvevő NSZFH-t az ahhoz szükséges intézkedésekről. Az átmeneti időszakban a szakképzési centrumok főigazgatói és a tagiskolák jogutódlással átkerült közalkalmazottai eljárnak a működés biztosításához szükséges ügyekben, melyhez az NSZFH központi segítséget is nyújt indokolt esetekben. Ha a munkafeltételek hiánya miatt konkrét jelzés érkezik, az NSZFH azonnal tájékozódik a helyzetről és intézkedést kezdeményez, a munkafeltételek hiánya miatt azonban idáig nem érkezett jelzés.

Az új szakképzési centrumok működésével kapcsolatban számos előkészítő lépés történt a centrumok létrehozását megelőzően is, amelyek lehetővé teszik, hogy az iskolák már az átvételüket követő első hetekben is tudjanak álláspályázatot kiírni, utalásról, bérszámfejtésről gondoskodni. A nyári feladatok elvégzéséért és a biztonságos tanévkezdésért a szükséges lépéseket megteszik a centrumok az NSZFH-val együttműködve.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.