Hogyan legyen olyan karkötőd, amilyet Mad Max visel a Mad Maxben?

divat
2015 július 04., 09:50
comments 366

Ha egyáltalán nem láttad a Mad Maxet, vagy úgy nézted, hogy kizárólag a páratlan cselekmény kibontakozására, a meghökkentő fordulatokra vagy a lángoló gitárra figyeltél, nyilván fogalmad sincs róla, milyen csodálatos karkötőt visel Tom Hardy végig a filmben.

Ezt itt:

mad-max1a1

De milyen karkötő ez, és hogyan lehetne szert tenni rá? – merül fel a jogos kérdés minden 14 év alatti kisfiúban. Meg bennem. Egyszerű: beírja az ember az internetbe, hogy “Mad Max bracelet”, és kiadja.

Az Etsyn meg különböző filmrajongó- és túlélőszájtokon árulják is, így néz ki:

madmax_bracelet5

Meg így:

madmax_bracelet1

Meg így:

madmax_bracelet4

Szóval venni lehet, de az milyen Mad már, ha magad készíted el? Otthon, fillérekből, minimális eszközkészlettel, ha ügyetlen vagy, egy óra, ha ügyes vagy, húsz perc alatt. Én például a cipőfűzőmön kívül semmilyen csomót nem tudok megkötni, de Youtube-os segítséggel két óra alatt megvoltam vele, és ebben már az anyagbeszerzés is benne van.

Az élet értelme: a paracord

A Mad Max-karkötő alapanyaga az ejtőernyős zsinór (parachute cord), amit taktikai (tactical) és túlélő (survival) körökben csak paracordként emlegetnek. A paracord, mint minden valamirevaló dolog a világban, természetesen az amerikai hadsereg szigorú specifikációi alapján készül, nejlonból; a komolyságát nevében hordozó MIL-SPEC MIL-C-5040 Type III, 550-es paracord belseje hét zsinórt rejt, amit burkolat fog körül (az 550 a teherbírásra utal, 550 fontot, 249 kilót lehet ráakasztani anélkül, hogy elszakadna).

photo_camera MIL-SPEC MIL-C-5040 Type III paracord. Forrás: Wikipedia

A paracord taktikai (tactical) és túlélési (survival) funkciói megszámlálhatatlanok: mindannyiunkkal nap mint nap előfordul, hogy ártalmatlanná tett ellenséget kell megkötöznünk, vagy taposóakna által leszakított testrészt a helyére erősítenünk. És mi van akkor, túlélőkém, ha az elejtett szarvas combját kell magaddal vinned bajtársaidnak a távoli bázisra? Akkor bezzeg jól jönne néhány méter (láb) paracord, mi? Nem véletlen, hogy paracord-ügyben a túlélési (survival) helyzetbe keveredett Mad Max sem elégszik meg egyetlen árva karkötővel, figyeljük csak meg a fenti képet alaposabban:

photo_camera Víz, az nincs, paracord bezzeg van

Szerencsére annyi más katonai eredetű találmányhoz hasonlóan az évek során a paracord is kiszivárgott a barakkokból, egyenesen a mit sem sejtő hétköznapokba: használják a késrajongók kések markolatának borítására, díszítésre, vagy csuklózsinórként, mert akkor mi van, túlélőkém, ha taktikai (tactical) illetve túlélő (survival) helyzetben CPM S35VN acélból készült késeddel felbontanál egy ártatlan kinézetű borítékot, de a kés kicsúszik a kezedből, és beleáll a combodba? Ugye, milyen jól jött volna egy kis paracord?

A paracord csodálatos alapanyag: olyan sokoldalú, mint a duct tape, olyan férfias, mint a láncfűrész, és ha ez nem lenne elég, itt a végső érv: mivel javították meg vajon a 82. űrsiklómisszó résztvevői az elromlott Hubble teleszkópot? Úgysem fogod kitalálni.

Köszönöm, nekem ennyi bőven elég. Irány a paracord!

Paracordot Magyarországon is rengeteg helyen árulnak, de olyan boltot, amibe be lehet menni válogatni, hirtelen csak egyet találtam, a Keletihez közel, a Huszár utcában. A boltot természetesen úgy hívják, hogy Dark Tactical Store (Sötét Taktikai Üzlet), a bejárati ajtó belülről, gombnyomásra nyílik, mint egy jól őrzött fegyverraktárban, bent pedig hűvös halomban áll a csodálatos paracord: egyszínű, többszínű, cirmos, vékony, vastag, ezüst, sötétben világítós, és ha a választék nem is akkora, mint a webshopokban, kezdő paracordozóknak a Dark Tactical Store maga a mennyország.

Az olcsóbbak métere 100, a drágábbaké 400 forint, én 150-ért vettem a Mad Max-es olívazöld méterét, bár gondolkoztam a homokszínűn, az nekem nem elég Mad. Egy karkötőhöz nagyjából 3,5 méter zsinór kell, de mivel csak egész métert vágnak le, maradjunk 4 méternél, az összesen 600 forint. Hát mi az a pénz egy olyan karkötőért, ami Mad Maxnek van?

A boltokban árulnak még egy csomó kiegészítőt, köztük műanyag és fém csatokat, de mivel Mad Max purista karkötője kizárólag paracordból készült, beleértve a méretállító, csúszó részt és a végén a megállító csomót (stopper), ezekre nincs szükség.

További jó hír, hogy a Mad Max karkötő elkészítéshez a paracordon kívül gyakorlatilag semmi nem kell, ami ne lenne úgyis otthon:

  • 3,5 méter paracord (ez általában nincs otthon, de most vettünk).
  • Olló vagy kés.
  • Öngyújtó.

Én biztosra mentem, és vásároltam még egy fűzőtűt, mert a Mad Max-karkötő elkészítésekor háromszor is adódik olyan éles (survival) helyzet, amikor szoros hurkon kell átvezetni a paracordot. 1270 forintért ez volt a legnagyobb kiadás, és bár így utólag azt mondom, hogy alkalmilag meg lehet oldani úgy is, hogy egy tollal vagy ceruzával taktikailag kitágítjuk a hurkot, és azon vezetjük át a zsinórt, jobb a békesség.

photo_camera Ez már a bővített eszközkészlet: paracord, mérőszalag, olló, öngyújtó és a fűzőtű, ami egy kúpos végű, üreges, belül menetes cső. Ebbe kell belecsavarni a paracordot.

A karkötő egy darab zsinegből készül, vágni kétszer kell, az elején, méretre, és a végén a lelógó felesleget – nem árt, ha éles az olló, de ha nem nagyon éles, akkor sincs semmi. Az öngyújtó pedig arra való, hogy megolvasszuk a paracord végét, ezzel megakadályozva a felfeslést és eldolgozva a vágási felületet.

Mint említettem, a cipőfűzőmön kívül semmit nem tudok megkötni, úgyhogy a következő lépés a megfelelő oktatóanyag kiválasztása volt. A Mad Max karkötő a kobrának nevezett fonási móddal készül, bár biztos vagyok benne, hogy van ennek a mintázatnak rendes népi magyar neve is, mittudomén, kalotaszegi tüsténtes vagy csallóközi húzott máriás, de maradjunk a kobránál, aminek elkészítési bemutatójával szerencsére teli van az internet. A Boredparacord videója például teljesen világos, jól érthető, bemutatja az egész folyamatot, én ennek alapján dolgoztam, jó szívvel ajánlom:

És kész, tessék:

photo_camera ANARKI HOME SPEC TYPE XXX ULTRA LIMITED EDITION "MAD MAX" STYLE PARACORD BRACELET

Néhány megjegyzés kezdőknek:

  • A paracorddal nagyon könnyű dolgozni, jól tartja a formáját, fonás közben úgy marad, amerre igazgatja az ember, ellentétben a spárgával vagy a damillal.
  • A fűzőtűbe kicsit nehéz beletekerni a paracordot, de a boltban azt a tanácsot kaptam, hogy érdemes előtte öngyújtóval felmelegíteni, és tényleg: akkor megkeményedik a műanyag, aztán ollóval vagy az öngyújtó talpával kicsit meg lehet egyengetni a végét.
  • Ha az öngyújtó lángjának alsó, hűvösebb részével melegítesz, nem gyullad meg a paracord, csak megolvad, és ez a cél.
  • A forró paracord forró, ujjal óvatosan!
  • Ha elrontottál valamit, semmi baj, vissza lehet bontani az utolsó helyes manőverig, és akkor onnan újra.
  • Az összefont paracord a várakozásokkal ellentétben meglepően merev, az elkészült karkötő áll, mint a cövek, ütni lehetne vele.
  • A Mad Max-es karkötő kizárólag connoisseur körökben vált ki elismerést, a tudatlanoknak először fel kell rá hívni a figyelmét, majd ha ez sikerült, türelmesen elmagyarázni, hogy igen, ez az a karkötő, amit a Mad Maxben visel a Mad Max, és igen, én csináltam, survival céllal, taktikai indíttatásból, paracordból. Akkor sem fog nekik tetszeni, de le vannak szarva.
  • Ajánlott viselet: hétköznapokra és különleges alkalmakra, szakszervezeti taggyűlésre, gazdabálba, vadászlakomára, bátrabbaknak esküvőre, operába.

Ugyanitt eredeti, kézműves paracord karkötő méltányos áron eladó. Pont olyan, amilyet Mad Max visel a Mad Maxben!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.