Deutsch nagyon felhúzta magát, mert bírálni merték

sport
2015 július 07., 11:17
comments 346

Emlékeznek még arra, amikor kiborult a bili a paralimpiai bizottságban, de Gömöri Zsolt akkori elnök és Deutsch Tamás akkori és jelenlegi alelnök próbáltak mindent eltussolni? Na, akkor írta Pásztory Dóra, kétszeres paralimpiai bajnok úszó azt a levelet, amiben azzal nyitott, hogy

“Nem az a baj hogy hazudtok, hanem az a baj, hogy a parasportolókat degenerált hülyéknek nézitek, akik nem képesek saját véleményt alkotni és akiket csúnya, gonosz emberek folyamatosan manipulálnak és megvezetnek.”

Aztán leírta, hogy mi a baj a szövetséget vezető Gömörivel és Deutsch Tamással. Abban sok köszönet nem volt.

Most, hogy Gömöri végül is lemondott és Szabó László személyében új elnököt választott a bizottság, és természetesen Deutsch Tamás simán maradt alelnök, Pásztory Dóra újabb levelet írt a Facebookon. Ezen pedig nagyon felhúzta magát Deutsch.

Pásztory azzal kezdi, hogy

"Megválasztották Szabó Lászlót az MPB elnökének, az alelnök (Deutsch Tamás) és az elnökség ellen nem volt bizalmi szavazás. Éppen azon a napon, amikor a magyar sport az olimpia és a paralimpia pályázásának lehetőségét ünnepli."

Márpedig a pályázatnak vannak kockázatai is, mint például, a korrupció, a tolerancia hiánya, a politika mérgező hatása, amely már a sportot is átszövi. És ide sorolja az egyéni érdekek mentén érvényesülő hatalomgyakorlást, a személyes kapcsolatokat a szakmai alkalmassággal szemben előtérbe helyező döntéseket, a következmények nélküli kijelentéseket és tetteket. A kritikát, személyeskedést, amely rombol, de nem épít. A hosszútávú, stratégiai gondolkodás hiányát.

Szerinte a botrányok után a paralimpiai bizottságban esély lett volna arra, hogy megtisztuljon a szervezet, hogy elérjék: valóban a sportolók által alkalmas és támogatott vezetés irányítsa a szakmai munkát.

"Úgy érzem elbuktunk ezen a teszten"

- írja Pásztory.

Az, hogy Deutsch Tamás, az elnökség, az MPB eddigi munkatársai mind mind maradtak pozíciójukban, számomra azt jelenti, hogy egy bábucsere történt az elnöki pozícióban, amely nem a megtisztulást és a megújulást szolgálja, hanem azt, hogy minél kevesebben veszítsék el bebetonozott pozíciójukat ebben a botrányban. Most úgy tűnik egyetlen "emberáldozattal" megússzák az egészet.

Szerinte az, hogy Deutsch Tamás, az elnökség, az MPB eddigi munkatársai mind mind maradtak pozíciójukban, azt jelenti, hogy egy bábucsere történt az elnöki pozícióban, amely nem a megtisztulást és a megújulást szolgálja, hanem azt, hogy minél kevesebben veszítsék el bebetonozott pozíciójukat ebben a botrányban. Most úgy tűnik egyetlen "emberáldozattal" megússzák az egészet - utal a végül nagy nehezen lemondott Gömörire.

Az új elnök, Szabó László szerinte bebizonyított alkalmatlanságát.

"Hetekkel ezelőtt azt mondta, nem pályázik az elnöki címre, ma pedig ő az MPB elnöke. Az alapján tudom csak megítélni, hogy nem szólította fel Deutsch Tamást és az elnökséget a lemondásra azok után, hogy ők mind felelősséggel tartoznak a kifogásolható működésért, azokért a döntésekért, amelyek Gömöri Zsolt lemondásához vezettek. Az alelnök minősíthetetlen nyilatkozatáról nem is beszélve."

Az volt Deutschnak az a nyiltakozata, miszerint tényleg nem érdemel annyi jutalmat egy ép sportoló, mint egy fogyatékkal élő.

Pásztory szerint Szabó Lászlót azért választhatták meg csont nélkül elnöknek és maradhatott minden a régiben, mert a szövetségek, a sportolók képviselői nem tudtak kiállítani egy olyan kihívót, aki alkalmasabb lett volna nála.

"Tanulsága ennek a történetnek, hogy nem az a legnagyobb kihívás és feladat, hogy leváltsunk egy alkalmatlan vezetőt, hanem az, hogy találjunk helyette egy alkalmasat"

- zárja a posztját Pásztory, aki Londonban él.

Deutsch fölényeskedő válasza is megérkezett:

deutschpasztory

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.