https://img.444.hu/EU-kiadás-átlag1.png

Erre szórja a pénzünket a magyar állam

érdekes adat
2015 július 07., 10:13
comments 158

Fontos kiadvánnyal jelentkezett az Eurostat (pdf), ez most arról szól, hogy 2013-ban milyen célokra költöttek a kormányok. A fenti ábra azt mutatja, hogy hogyan oszlanak el a magyar állam kiadásai (sárga) az összes kiadáson belül, mellette pedig az európai átlag (fekete). Az Eurostat egységes besorolás szerint nézte át az egyes országok tavalyelőtti költségvetését, abból jönnek ezek az adatok.

Ha Ciprust nem számítjuk, akkor a magyar állam költi a legtöbb pénzt a saját magára: az összes kiadás 21 százalékát, a GDP tizedét.

Gazdasági beavatkozásokra (cégvásárlások, működtetés) csak Görögország, Szlovénia és Csehország költ többet a magyar államnál.

Szociális védelemre és oktatásra viszont elég keveset költünk a többi európai országhoz képest. Miközben Magyarország a kiadásai mindössze 9,5 százalékát fordítja oktatásra, addig ez a szám a cseh-lengyel-szlovák hármasban egyaránt 12-13 százalék között van. Egyelőre nyugdíjra is kevesebbet költ Magyarország az európai átlagnál, de a magyar lakosság rohanó elöregedése mellett nem valószínű, hogy ez túl sokáig fenntartható lenne.

Magyarország egyébként a GDP 50,1 százalékát költötte el, amivel az európai középmezőny tetején van. Ugyanez Csehországnál 42 százalék, Lengyelországnál 41,8 százalék.

A többi környékbeli országnál pedig még kevesebb:

photo_camera Költségvetési kiadások a GDP százalékában.

Akit pedig érdekel az egész nagy táblázat a kiadások eloszlásáról, idemásoltam:

photo_camera Klikk és nagyobb lesz!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.