Gulyás Gergely nagyon kiborult, amiért a Magyar Nemzeti Filmalap finanszírozta Nemes Gyula Orbán képmására lövős filmjét

KULTÚRA
2015 július 10., 16:41
comments 254

Indulatos Facebook-posztban kelt ki Gulyás Gergely, az országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke, ha jól értem

Nemes Gyula ellen,

de lehet, hogy

a Magyar Nemzeti Filmalap ellen.

Az apropót Nemes Gyula Karlovy Varyban bemutatott filmje, a Zero adta. Ebben van egy jelenet, amiben a főszereplő, egy bekattant méhész dinnyékre lő, amire emberek arcképét ragasztotta. Az egyik arckép Orbán Viktoré, de azt a rendezőnek utólag a filmalap panasza nyomán ki kellett satíroznia.

Nemes ezután arról beszélt, hogy szabad országban szeretne élni, nem pedig olyanban, ahol vasfüggöny áll. „Talán Afrikában, vagy Csehországban" – mondta Nemes, amire Gulyás most azt írja, hogy a „jellembajnok” művésznek a „köztudottan demokratikus jogállamok alkotta Afrikában” talán nem kéne úgy fuldokolnia a szabadsághiánytól mint Magyarországon, ahol „nehéz lenne hányatott sorsánál egyértelműbb bizonyítékot találni a fullasztó szabadsághiányra”.

Gulyás ezzel nem arra akar célozgatni, hogy Nemesnek végül is csak cenzúráznia kellett saját alkotását a finanszírozó filmalap kérésére, hanem arra, hogy mégiscsak kapott 180 milliót a filmre, amit Gulyás látatlanul is szarnak minősített egy darab elolvasott kritika alapján.

„A »Magyar Nemzeti Filmalap«-nál vagy a tevékenységet kellene az első két szóhoz, vagy - az őszinteség jegyében - az elnevezést a gyakorlathoz igazítani. Az előbbi jobb lenne”

– zárta sorait a házalelnök Gulyás.

Szeretnék ezúton is gratulálni a Magyar Nemzeti Filmalap döntéshozóinak!"Nem akarok egy olyan országban élni, ahol egy...

Posted by Gulyás Gergely on Friday, July 10, 2015

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.