Egy tucat példa, hogy miért mi vagyunk a legalkalmasabbak a világon olimpia rendezésre

sport
2015 július 12., 06:02
comments 227

Bolondok lesznek a Nemzetközi Olimpiai Bizottságban, ha nem nekünk adják a 2024-es olimpia rendezési jogát. Felkészültünk rá, minden szempontból.

1. Futópálya-nagyhatalom vagyunk

Futópályát mi tudunk felújítani legjobban a világon. 2013-ban döntött a főváros a margitszigeti futókör felújításáról és, ha már annyian használják, ki is szélesítik. A terv az volt, hogy  2014 júniusban megkezdik a munkát, alig három hónap, és szeptemberre már át is adják, mindezt 350 millióért. futopalya Ehhez képest még mindig nincs kész. Viszont előbb plusz 30 milliót adtak öltözőkre és vécékre, aztán még 55 milliót is megszavaztak, mert kiderült, hogy takarítógépet kell venni a pálya tisztításához, és sétányt is kell építeni mellé, mert a mellette lévő gyöngykavicsban elakad a babakocsi és a bringóhintó, így a babakocsisok és a bringóhintósok is a futópályát használják. És kicsit meg is áll benne a víz. Ja, a beígért kamerarendszert végül nem a kezdeti 350, most már 435 milliós keretből oldják meg, hanem a Főkert költségvetéséből építik ki. Így az is plusz költség.

2. Mert feltaláltuk a bemelegítő medence nélküli úszóversenyeket

Idén Győrben volt az országos bajnokság. Hosszú Katinka egy szám után bejelentette, hogy visszalép a többi számtól, mert szerinte az uszoda szép, de a bemelegítő medence sajnos nem készült el időben, és sérülésveszélyes bemelegítés és levezetés nélkül versenyezni. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Hornyák Viktor, hajdúsági edző szerint "Az 50 méteres versenymedence mellett minimálisan elvárható nagyobb sportesemények esetén, ahol igazolt sportolók vannak, hogy legyen egy bemelegítésre és levezetésre alkalmas medence is, adott esetben egy 4 pályás, 25 méteres. Élsportban ez kötelező is. A győri uszodában van ugyan egy gyerekeknek készült tanmedence, de ennek a hőmérséklete magasabb, nem alkalmas arra, hogy regenerálódjanak benne az úszók. Ráadásul egyik oldalán lépcsők vannak, ahol nem tud egy bukófordulót végrehajtani a versenyző, nem beszélve a 90 centis mélységről, amibe beugrani sem lehet rendesen". Az úszószövetség szerint viszont minden rendben volt így.

3. Puskás Stadion nagyhatalom vagyunk

A tradícióinkat, a romos és életveszélyes Puskás Stadiont annyira megbecsüljük, hogy képtelenek vagyunk hozzálátni a lebontásához. Ha minden úgy történik, ahogyan azt Giró-Szász András kormányszóvivő 2011 novemberben bejelentette, akkor már állna egy új, negyvenezres nemzeti stadion. Ehhez képest jövő héten Disco Party 80 elnevezésű, a korszak összes letűnt sztárját és B. Tóth Lászlót felvonultató koncert lesz, az érintetlen régi Puskásban. 

puskas

Addig jó, amíg nincs új stadion, mert lehet gyakorolni a stadiontervezést. Giró-Szász 2011-ben arról beszélt, hogy elbontják a Puskást, és annak a helyén lesz az új 40 ezres, de szükség esetén 55 ezresre bővíthető stadion, 35 milliárdért.

Aztán új terv jött: a Puskás marad, mellette lesz új nemzeti fociaréna, de ez már nem 40 ezres, hanem 65 ezres lesz. És ha elkészül 2016-ra, akkor pedig a Puskásból atlétikai stadion lesz. De ez sem így lett.

Hanem az, hogy megmarad az öreg Puskás váza, és azon belül alakítanak ki egy új stadiont. Az egyedi megoldás miatt drágábban, mintha újat építenének. Viszont az olimpia miatt belepakolnak több kisebb-nagyobb csarnokot, edzőtermet is más sportágaknak, meg szállodát, irodákat, felül panorámás futópályát, multifunkciós lett volna, na. Ez úgy nagyjából 110-130 milliárd lett volna.

De persze még ez sem lett végleges. Mert most májusban újabb módosítás jött. Kidobnak a stadionból mindent, ami nem foci, hogy olcsóbb legyen. Így aztán százmilliárdért épül egy olyan stadion, amit - hiába az olimpia - a húsz beharangozott sportág helyett végül csak focira lehet majd használni. És persze akár koncertekre is, amik vonzanak 80 ezer embert. Ebből és 65 ezer nézős meccsből minden bizonnyal megszámlálhatatlanul sok lesz.

Ha rendeznénk olimpiát, akkor egyébként új stadiont kellene építeni az új Puskáson túl, mert atlétikai versenyekre sem lesz alkalmas az vadonatúj nemzeti aréna. Ami állítólag 2018-ra lesz kész. Már ha így maradnak a tervek.

4. Mi, szemben a görögökkel, nem vagyunk olyan hülyék, hogy belerokkanjunk az olimpiába. A mienk nyereséges lesz

Jó, a hatástanulmány, ami alapján a Fővárosi Közgyűlésben és az Országgyűlésben is megszavazták a pályázatot vagy titkos vagy még nincs is kész, mindenesetre a sajtónak nem adták oda, csak egy kivonatot. De ez nem is fontos, mert ki olvasna végig egy ezer oldalas tanulmányt? Elég annyi belőle, hogy elképesztő nagyot fogunk kaszálni, miközben nagyon hasznos dolgok is készülnek majd. És ez igazán ritka bravúr lenne a közelmúlt veszteséges olimpiái után.

5. Mert a mexikóiak hülyék

Bátran bevállaltuk, hogy négy évvel hamarabb rendezünk úszó- és vízilabda-világbajnokságot, mert a mexikóiak visszaléptek, ostoba módon az jött ki nekik, hogy óriási költséggel és nagy veszteséggel zárnák a vizes világbajnokságot. Na, nálunk ez nem így lesz. Az igaz, hogy nem 25 milliárdba, hanem majdnem a duplájába kerül majd a világbajnokság, de azért a különbség, magyarázták meg, mert nem számolták bele az eredeti árba az áfát (!) és az uszoda környékének rendezését. És még neki sem láttak igazán a munkának, simán lehet, hogy nem ez a végleges ár.

6. Mert mi annyira tökösek vagyunk, hogy klórgőzben teszteljük, mit bírnak az úszóink

Ha azt kibírják a világbajnokságra készülő úszóink és pólósaink, amit a Komjádi nyújt nekik, akkor a verseny maga már örömjáték lesz.

A Komjádi uszoda tetejét kinyitó és bezáró gépezet júniusban használhatatlanná vált. „Edzők és versenyzők kezdenek kiborulni az áldatlan állapotok miatt, de főleg azért, mert nem egy vagy két napig tartó, belátható időn belül megszüntethető üzemzavarról van szó” – nyilatkozta Kiss László, a válogatott szövetségi kapitánya június 9-én.

A kánikulában néhány Dunára néző ablakot kinyitottak, de délután a versenyzők „kegyetlenül rossz levegőben” úsznak. „Nem csodálkozom azon, hogy ők és az edzőik is mind gyakrabban kopogtatnak be a szövetség ajtaján, és érdeklődnek arról, hogy vajon mikor érkeznek már a szerelők” – fogalmazott Kiss László, hozzátéve, hogy a 2017-es vizes világbajnokság előtt a Komjádi uszodát is felújítják, de a munkálatok várhatóan csak kora ősszel kezdődnek meg.

„Egyelőre nincs más olyan hely Budapesten, ahová a válogatottjaink és velük együtt a vízilabdás társaik átköltözhetnének. Számoljuk a napokat a Dagály Fürdő mellett felépülő új uszoda megnyitójáig, de közben napi fejtörést okoz, hogy az idei kazanyi világbajnokságra és a jövő évi riói olimpiára miként biztosíthatóak a felkészülés megfelelő keretei” – mondta.

7. Mert nálunk fagypont alatt megfagy a jég

Ha netán belevágnánk a téli olimpiába is, abban is kiválóan teljesítenénk. A városligeti műjégpálya rekonstrukciója négy évig tartott, majdnem ötmilliárd forintba került, és bizonyított is, mert fagypont alatt tényleg nem olvadt a jég. Afölött viszonylag gyakran, de ennek talán vége, mert idén még ráköltöttek plusz félmilliárdot a rosszul megtervezett és kivitelezett hűtési rendszerre. Így állítólag már akkor is használható lesz télen, ha egy-két fok lesz pluszban.

photo_camera Fotó: Cink.hu

8. Mert gyepszőnyegben nem lehet nekünk újat mondani

Stadionok gyepszőnyegében is nagyhatalom vagyunk. A felcsúti Pancho Arénában az átadás utáni első nagy esőzésben el kellett halasztani a bajnoki meccset, mert nem bírta a gyep. A Fradi stadionban négy hónap után kellett cserélni a 240 milliós gyepszőnyeget.

9. Mert paralimpiát is kell rendezni, és arra megvannak a megfelelő emberek

Gömöri Zsolt elnököt leszámítva Deutsch Tamás és a paralimpiai bizottság vezetése simán túlélte azt a botrányt, amit senki más nem tudott volna túlélni. Ehhez képest egy paralimpia semmiség.

MPB-Gömöri-Zsolt

10. Végtelen tapasztalat

Kipróbált csapatra lehet bízni a munkákat. Orbán Viktor barátjának, Garancsi Istvánnak a cége építi az úszó világbajnokság helyszínét. Ha bármilyen stadionvilágításról van szó, eddig a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a cége készen állt a feladatra, és a feladat meg is találta az Eliost. Tiborcz kiszállt az Eliosból, reméljük azt a hatalmas tapasztalatot ezek után sem hagyják veszni.

11. Mert van tapasztalatunk tömeges fertőzésben is

A Balatonon tavaly megrendezett Úszás Napján gyakorlatilag minden induló lebetegedett, magas lázzal, hasmenéssel, hányással, az olimpiai bajnok Risztov Éva is kórházba került. Tippeltek mi történhetett, valószínűleg szar került a vízbe, de a szövetség szerint minden rendben volt.

12. Mert nálunk nagyvonalúbban senki nem támogatja a sportot

Így akár harmad vagy negyedosztályú csapatok is 800 milliót, egymilliárdot kapnak stadionátépítésre, mert hamarabb estek ki, vagy mentek csődbe, minthogy elkezdődtek volna a munkák. És sok milliárdot kap a kormánytól a Forma-1 és a Red Bull Air Race is. Ha házigazdaként lehetne egy versennyel bővíteni az olimpiát, az mindenképpen a városi repülőverseny legyen.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.