Zacher Gábor: A boldog békeidőkben az ecstasy még valóban ecstasy volt

Történelem
2015 július 13., 11:25
comments 326

Az év bezzegrégenezése következik.

Zacher Gábor toxikológus szerint manapság a különböző drogok kinézete és fantázianeve alapján sem azok összetételére, sem a hatására nem lehet következtetni. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Sürgősségi Centrumának vezető főorvosa az M1-en azt mondta: a különböző kábítószerek kipróbálása ma már olyan, mint az „orosz rulett”. A toxikológus szerint:

1995 és 2008 között még „boldog békeidők” voltak, amikor az ecstasy még valóban ecstasyt tartalmazott.

Ma már számos különböző színű, mintájú és fantázianevet viselő szer van a piacon – mondta Zacher Gábor, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a múlt héten tömeges mérgezést okoztak a nyugat-lengyelországi vajdaságokban (a sziléziaiban és a nagy-lengyelországiban) a partidrogok. A mérgezést valószínűleg egy Mocarz (Felség) nevű szer okozta. Csütörtöktől vasárnap reggelig 127 ember szorult kórházi kezelésre, köztük egy terhes nő és több kiskorú, négy ember állapota súlyos.

Csak a speciális vizsgálatok után lehet megtudni, hogy ez az új szer mit tartalmaz pontosan, elképzelhető, hogy egy nagyobb tisztaságú szer került piacra – mondta Zacher.

Azt is elmondta, hogy bezzeg régen a füves cigaretták is 1-2 százalékos, maximum 3 százalékos THC-t tartalmaztak, ez ma már 15-16 százalék, sőt vannak olyan génmódosított kendernövények, amik 60-70 százalékos hatóanyagot tartalmaznak.

A toxikológus arra az intelemre, hogy a „legjobb védekezés, ha valaki ki se próbálja”, azt mondta: mindez azon múlik, hogy mire tanítják a gyereket, az „tud-e jó döntést hozni”, amikor kábítószerrel kínálják – írja az MTI.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.