Vajon hány olyan ügy volt tavaly, amiben magyar hatóságok szerint nem jól kezeltük az EU-s pénzeket?

politika
2015 július 14., 08:40
comments 101

Jávor Benedek, a PM Európai Parlamenti képviselője töltött fel a Facebookra egy nagyon tanulságos táblázatot. Az van rajta, hogy 2014-ben tagállamonként hány megkeresés érkezett az EU csalás elleni hivatalához, az OLAF-hoz. A táblázat első oszlopában az állami szervezetek megkeresései, a másodikban pedig a civilek indítványai szerepeltek.

11109618_919273691447430_6074381899925015013_o

Eszerint a magyar hatóságok 2014-ben egyetlen egyszer sem gyanakodtak, hogy bármilyen gond lenne itthon az EU-s pénzek elköltésével. Ha gyanakodtak volna ilyesmire, akkor ugye szólniuk kellett volna az OLAF-nak. A hanyatló Belgium és a romlásban tobzódó Németország kevésbé volt magabiztos, Belgium állami szervei 28, Németország állami szervei 10 alkalommal jelentettek a csalás elleni hivatalnak.

Más helyekről viszont Magyarországot illető bejelentések is érkeztek, ezzel a 28-cal a tagállamok közül a nyolcadik helyen állunk.

Ez az egész csak azért furcsa, mert Magyarországon EU-s összehasonlításban is nagyon komoly probléma a korrupció. Ehhez képest a korrupció üldözésére létrehozott magyar hatóságok közül egyik sem érezte, hogy jelentenivalója lenne az EU-s pénzek felhasználásáról.

Újabb gyöngyszem az EU Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) tavalyi jelentéséből. Magyarországról 0, azaz nulla esetben...

Posted by Jávor Benedek on Tuesday, July 14, 2015

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt