A menekültek ingyen utazhatnak a MÁV-on és a Volánon is, de a BKK-nál nem

Az utazási kedvezmény régóta jár a menekülteknek, még egy 2007-es kormányrendeletnek köszönhetően.

A kormányrendelet szerint utazási kedvezmény igénybevételére jogosult

"a) a tartózkodási engedéllyel rendelkező menekültkénti vagy oltalmazottkénti elismerését kérő, valamint a menedékeskénti elismerését kérő személy, továbbá

b) a menekült és a menedékes

a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal által kiállított igazolás alapján az igazolásban meghatározott viszonylatra és alkalommal.”

Miután a különböző táborokba a déli határtól Budapesten keresztül küldik őket, így a vonatról leszállva például Zuglóból el kell jutniuk a Keletibe, vagy a Nyugatiból szintén a Keletibe. A BKK-nál viszont nem jár kedvezmény.

Naszályi Márta, a PM I. kerületi önkormányzati képviselője nyílt levélben kérte, hogy tegyék lehetővé a Budapesten átszálló menekültek zükkenőmentes továbbutazását.

De a Budapesti Közlekedési Központ elutasította a kérést.

Közleményükben előbb emlékeztetnek arra, hogy a kedvezmény csak Budapestközigazgatási határán kívüli jár. Azon belül nem.

A Budapesten belüli kedvezményről csak a Fővárosi Közgyűlés dönthet, ezekről a BKK Zrt. saját hatáskörben nem hozhat döntést. A Fővárosi Közgyűlés szeptemberben tartja következő ülését.

De már előre jelzik, milyen nehéz dolguk is lenne:

"A kedvezmény esetleges biztosításakor ugyanakkor rendkívül nehéz feladat lenne annak ellenőrzése, hogy egy személy valóban csak két vasútállomás között utazik-e, és az utazási feltételeket betartva teszi ezt meg".

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.