Miért nem képes így levelezni velünk a magyar állam?

KULTÚRA
2015 július 17., 16:09
comments 90

A magyar közhivatalok hírhedtek arról, hogy teljesen érthetetlen szövegeket küldözgetnek minden érintettnek. A 444 szeretne ezen változtatni, ezért alapítottuk meg a VILÁGOS?!? díjat, amely a legérthetetlenebb és a legérthetőbb magyar nyelvű szövegeket díjazza. Ha van jelölted, küldd el nekünk!

De hogy ne csak kritizáljunk, Gergely Vera, a Világos Beszéd blog gazdája megmutatja, hogy kellene fogalmaznia a magyar államnak. Ezúttal egy lejárt forgalmiról szóló értesítésen keresztül.

A MAGYAR ÁLLAM BIKKFANYELVŰ LEVELE:

vilagos-pelda2-forgalmi-rossz

Igazi mesterműve a közigazgatási szakzsargonnak.

ÍME A KORREKTÚRA:

vilagos-pelda2-forgalmi-korrekturazva

Felesleges szószaporítás és felesleges információk - viszont a lényeget jól elrejtik vagy egyáltalán nem is közlik.

A JÓ MEGOLDÁS:

vilagos-pelda2-forgalmi-jo

Rövid, lényegretörő, határozott, informatív. Pont, amilyennek egy hivatalos dokumentumnak lennie kell.

Ha láttál valamilyen különösen érthetetlen (vagy érthető!) magyar szöveget, küldd el a vilagos@444.hu címre!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.