Műtrágyás vállalkozó lesz az új moldáv miniszterelnök

külföld
2015 július 28., 10:40
comments 45

Moldáviában úgy pezseg a politika, ahogy nálunk az elképzelhetetlen.

Kezdődött azzal, hogy Chiril Gaburici miniszeterelnök június 16-án, hivatalba lépése után mindössze négy hónappal lemondott, mert eljárás indult ellene hamisnak bizonyult érettségi bizonyítványa miatt.

Úgy nézett ki, hogy a Moldovai Liberális Demokrata Párt (PLDM) színeiben politizáló oktatási miniszter, Maia Sandu lesz az utódja. A washingtoni székhelyű Világbanknál (WB) korábban tanácsadóként dolgozó Sandu tervei között szerepelt egyebek mellett a jegybank kormányzójának és a főügyésznek a leváltása és helyükre külföldi szakértők ültetése. A PLDM két koalíciós partnere - a Demokrata Párt (PD) és a Liberális Párt (PL) - viszont nem támogatta ezt az ötletet.

Sandu emellett átfogó vizsgálatot akart végeztetni annak a mintegy 1 millárd dollárnak (278 milliárd forintnak) az ügyében, amely tavaly novemberben, éppen a választások előtt tűnt el 3 moldovai bankból. Egy kiadatlan parlamenti jelentés szerint a pénz egy részét orosz bankokba utalták át.

De nem ő lesz a miniszterelnök. A moldáv elnök ugyanis Valeriu Strelet üzletembert jelölte az ország új miniszterelnökének. A PLDM társalapítója és a 4 milliós ország egyik legnagyobb műtrágya-forgalmazó cége.

Strelet is megígérte, hogy különös figyelmet fog fordítani a pénzügyi- és a bankszektorra, és ez magában foglalja a 2014. novemberi "megacsalást" is, amelynek nyomai kétes offshore cégek számláin tűntek el.

De van ennél fontosabb. A minszterelnök-jelölt társadalmi problémákkal foglalkozna, különösen a gáz- és áramárakkal kezdene valamit. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt