Az oroszlángyilkos fogorvost már elítélték egy feketemedve illegális lelövéséért is

ÁLLAT
2015 július 30., 08:56
comments 196

Walter James Palmer minnesotai fogorvos 35 ezer dollárt fizetett azért, hogy megölhesse a világ egyik leghíresebb oroszlánját, Cecilt. A férfi nem a parkban ölte meg az állatot, hanem felbérelt ott dolgozókat, akik kicsalogatták az oroszlánt a védett területről.

Hiába tettek korábban a világ leghíresebb oroszlánjára az Oxford Egyetem kutatói GPS-t, Palmernek könnyű dolga lehetett, hiszen a 13 éves hím mindig is védett területen, a zimbabwei Hwange Nemzeti Parkban élt, ahol hozzászokott az emberekhez, és még kedvelte is őket.

photo_camera Cecil 2012-ben (Fotó: Zimbabwe National Parks / AFP)

Palmer Cecilt egy nyíllal sebezte meg, és a hatóságok a GPS-t követve a sérült állatot csak azután találták meg, hogy 40 órával később egy automata fegyverrel lelőtték, majd megnyúzták, és az értékes fekete sörényéért lefejezték.

Palmer bűne azért is súlyos, mert szakértők szerint Cecil halála után a többi hím vadászni kezd az állat 24 kölykére, hogy ne maradjon meg a vérvonal.

Public Enemy No. 1

Mióta kiderült, hogy Palmer volt a tettes, a fogorvos senkinek sem nyilatkozik, praxisának honlapja leállt, a rendelője zárva tart. Folyamatos támadások érik, a bloomingtoni rendelője ajtaján nyomtatott plakát hirdeti, hogy ő Cecil brutális gyilkosa, a Facebook-oldalán kommentelők százai követelik, hogy érzéstelenítés nélkül húzzák ki az összes fogát, vagy vadásszák le, és öljék meg. A fogászata Yelp-oldalára is záporoznak az egycsillagos értékelések.

Palmer védekezése az volt, hogy minden vadászati engedélyt kiváltott, és tudomása szerint minden jogszerű volt:

„A vadászat végéig fogalmam sem volt, hogy az oroszlán, amit elejtettem, egy helyi kedvenc, amit tanulmányoztak is. Mélyen bánom, hogy a hobbim, amit szeretek, felelősségteljesen és jogszerűen gyakorlok, ennek az állatnak az elejtésével járt.”

Medvegyilkos

Cecil megölése után Palmer több régi régi ügyére is fény derült. 2009-ben például 127 ezer dollárt fizetett peren kívül egy alkalmazottjának, aki szexuális zaklatással vádolta, bár a megállapodással nem ismerte be, hogy bűnt követett volna el, csak „gyorsan és hatékonyan” le akarta zárni az ügyet.

Bírósági iratokból az is kiderült, hogy Palmert 2006-ban 3000 dollár megfizetésére ítélték, és egy év próbára bocsátották, miután elítélték egy feketemedve illegális megöléséért Wisconsinban. Palmernek volt engedélye arra, hogy Phillips közelében egy bizonyos területen vadásszon, de 2006. szeptember 1-én egyike volt annak a csapatnak, ami 70 km-rel a zónán kívül kilőtte a medvét.

Az iratokból az is kiderült, hogy megegyeztek abban, hogy ha bárki kérdezi, azt kell mondaniuk, hogy a zónán belül ölték meg a medvét. Így is tettek, a hatóságokat átverték, és a döglött állatot Palmer otthonába vitték.

A férfit 2003-ban pedig Minnesotában ítélte el bíróság azért, mert engedély nélkül horgászott.

photo_camera Hátul balra Palmer, elöl a halott oroszlán

Pedig 2009-ben a New York Times dicsőítő cikket írt róla, amiben „vegytiszta hírnevű” „elit vadásznak” nevezték, aki kb. 80 km-rel San Franciscótól észak-keletre íjjal lőtt ki egy vapitit, és azért dicsérték, mert 90 méterről is képes lenyilazni a vadakat. Palmer lőtt már ki afrikai leopárdot és rekordméretű fehér orrszarvút is.

A cikk szerint – aminek az írója azóta bejelentette, hogy nagyot csalódott az oroszlángyilkosban – Palmer hírneve azért vegytiszta, mert idegenkedik attól, hogy a biztonság kedvéért löfegyvert vigyen magával erősítésnek. (Persze a lenyilazott Cecilt végül azzal lőtte agyon.)

Legalizált oroszlánirtás

A történetben az az igazán szomorú, hogy ha Cecil nem lett volna a park lakója, akkor Palmer teljesen legálisan lőhette volna ki. Szakértők szerint a trófeavadász turisták évente kb. 600 oroszlánt lőnek ki legálisan, bár ez pár éves adat, mára jóval több állatról lehet szó. Minthogy Afrikában kb. 30 ezer oroszlán maradt, ez azt jelenti, hogy évente úgy 2 százalékkal csökken a populáció csak a legális vadászatnak köszönhetően. Ráadásul a kilőtt állatok túlnyomó többségét – a mindenkinek értékesebb – egészséges felnőtt hímek teszik ki.

A vadászok többsége gazdag amerikai turista (minthogy nagyon drága egy ilyen vadászat): egy 2011-es felmérés szerint 1999 és 2008 között a sportból, trófeának kilőtt oroszlánok 64 százalékát amerikaiak vitték haza, és az arány egyre nő.

Fáj a Földnek, fáj a gazdaságnak

A csúcsragadozók (oroszlánok, leopárdok, stb.) fogyatkozása miatt elszaporodnak a növényevők (antilop, zebra, gnú, stb)., ami miatt viszont túllegelik a környezetet, és kimerül a növényzet. Azaz hamarosan éhenhalnak a növényevők, ezért a ragadozók sem tudják őket elfogyasztani, így azok szintén éhenhalnak.

A vadászat gazdaságilag sem olyan jövedelmező. Míg a fotós szafarikhoz rengeteg munkaerő, hogy a turistáknak megfelelő körülményeket teremtsenek ahhoz, hogy megtekinthessék a védett állatokat, addig a vadászat alig hoz valamit: a vadászok néhány kísérővel és spártai körülményekkel is beérik. Igaz, aki segít az olyan állatokat elejteni, mint amilyen Cecil volt, azok jól kereshetnek. Csakhogy ezért börtön jár, mint ahogy Palmer két, a zimbabwei parkban dolgozó bűntársa is azt fog kapni, akiket már le is tartóztattak.

(NBC News, QZ, QZ, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.