Sri Lanka lesz az első ország, ahol mindenhol lesz internet a Google ballonjainak hála

internetek
2015 július 30., 06:58
comments 51

A Google Project Loon lényege, hogy olcsó és stabil internetet vigyenek el a világ minden részére, olyan kevésbé fejlett területekre is, ahol a helyi infrastruktúra nem nagyon tenné lehetővé a hagyományos internetelérési módok biztosítását. Ezért felfújható, héliummal töltött ballonokról sugároznák be ezeket a területeket. Már évek óta zajlanak a kísérletek, folyamatosan finomították a rendszert, most pedig elindul az első éles bevetés, Sri Lanka fölött.

Az ország külügyminisztere, Mangala Samaraweera jelentette be, hogy az illetékes hatóságok és a Google aláírták a megállapodást, a következő hónapok során a légtérbe kerülhetnek a ballonok. A cég tervei szerint 2016 márciusától minden működni fog, ekkor pedig Sri Lanka lesz a világ első országa univerzális, mindenhova elérő internettel.

A Google célja kezdettől az volt, hogy a világ legszegényebb, elmaradottabb régióiba juttasson internetet, Sri Lanka pedig ilyen szempontból is érthető választás. Ráadásul a szigetország viszonylag kisebb alapterületen fekszik, ezért kezdésnek technikailag is jó választás. A szigeten így is 20 millió ember él, viszont csak kevesen jutnak közülük internethez, az AFP információi szerint az országban 2,8 millió mobilinternet-előfizető és 606 ezer hagyományos internetező van. Azaz bőven lesz, akit a Google beránthat az online világ előnyeibe.

Ahogy a Google ballonjai a sztratoszférába érnek, a tervek szerint az ország internetszolgáltatói képesek lesznek a cég jeleit felfogni és továbbítani. Cserébe a vállalat azt várja tőlük, hogy jóval olcsóbb internetet kínáljanak a lakosságnak. A tervek szerint pedig a Sri Lanka-i indítás után a Google megy tovább, és hamarosan újabb országok fölött bukkanhatnak majd fel a ballonok. (via DigitalTrends)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.