Háborús hangulat van, miután izraeli terroristák felgyújtottak egy palesztin családot

külföld
2015 július 31., 08:28
comments 628

Izraeli telepesek terrorcselekményt követtek el csütörtök hajnalban. Egy másfél éves gyerek életét vesztette, hárman - a gyermek szülei és négy éves bátyja - pedig súlyosan megsebesültek. Az eset a palesztinok által lakott autonóm térségben, Shilo település szomszédságában, a 2000 lakosú Douma faluban történt.

A terrortámadás után közvetlenül az izraeli védelmi miniszter, Móse Jaalon elfogadhatatlan terrorcselekményként beszélt a gyújtogatásról, az izraeli hadsereg (Israel Defense Forces - IDF) szóvivője pedig barbarizmust emlegetett.

terkep

A Haaretz szerint hajnali 4 óra tájban a két, arcát maszkkal eltakaró elkövető előbb graffitiket fújt fel két falubéli viskó falára, "bosszú" és "soká éljen a Messiás" feliratokkal, majd miután betörték az ablakokat, Molotov-koktélokat hajítottak be a házakba. Az egyik üres volt, de a másikban egy egész család benn aludt.

A helyiséget evakuálták, a sérülteket kórházba szállították, de a kisebbik gyerek életét már nem lehetett megmenteni. Szemtanúk szerint az apa kimenekítette a nagyobbik gyereket és feleségét, de áram és fény hiányában a kisebbiken már nem tudott segíteni. A tanúk közül többen is négy elkövetőt láttak menekülni. Az IDF szóvivője szerint ugyanakkor egy áldozata és összesen négy további sérültje van a támadásnak.

photo_camera A cselekmény helyszíne. (AFP PHOTO / Dzsafar Astiyeh)

Mahmud Abbasz palesztin elnök szóvivője azonnal megszólalt az ügyben: "felfoghatatlan kegyetlenségről" és az izraeli kormány felelősségéről beszélt, amiért támogatták az illegális telepesek beszivárgását és letelepedését a ciszjordán területekre. A palesztin hírügynökség, a Ma'am szerint Abbasz elnök kevesli a nemzetközi közösség elítélő nyilatkozatait, érdemi lépéseket sürget a ciszjordán területek autonómiájának védelme érdekében.

Az utóbbi időben megszaporodtak az incidensek Ciszjordániában: telepesek mecseteket firkáltak össze és rendszeresen megrongálták a helyiek veteményeseit is. Az izraeli parlamentben korábban egyöntetűen elítélték ezeket a támadásokat, ez az eset azonban ismét kritikus szintre emelheti a konfliktust.

A Hámász palesztin militáns mozgalom azonnal "a harag napjára" hívta fel híveit

és mielőbbi visszavágást sürget Izraellel szemben. Vasárnap palesztin fiatalok megzavarták helyi zsidók vallási megemlékezését és összecsaptak Jeruzsálem óvárosában az izraeli rendőrökkel, a Hámász pedig most a harcok folytatására buzdítja követőit. Nem messsze Shilotól és a mostani eset helyszínétől egy hónapja palesztin militánsok lelőttek egy 26 éves zsidó férfit, Malachi Rosenfeldet, aki épp hazafele tartott barátaival egy kosárlabda-meccsről. Három héttel később a palesztin elkövetőket letartóztatták. Az izraeli hadsereg akkor úgy nyilatkozott, hogy egy Hámászhoz tartozó terrorsejtet kapcsoltak le és állítottak elő.

photo_camera Készültség Doumaban, graffiti a ház falain. (AFP PHOTO / Dzsafar Astiyeh)

Yinon Magal, a telepes-párti Jewish Home frakció szerint is lehet összefüggés a két incidens között, ugyanakkor ő is hangsúlyozta, hogy a tegnapi cselekmények elfogadhatatlanok: "ez nem zsidó tett, ez nem egy morális tett, ez egy borzalmas tett, mi nem teszünk ilyen dolgokat, ez nem a mi utunk". Izraeli oldalról egyelőre a megbánás hangjait hallani.

A pattanásig feszült helyzetet mutatja, hogy az izraeli védelmi erők terrortámadást emlegetnek egy olyan esettel összefüggésben, amelyet palesztinok kárára követtek el. Ilyen elég ritkán fordul elő.

"Ilyenkor nem lehet mást tenni, mint leülni, sírni és gyászolni" - mondta a cselekményre reagálva Isaac Herzog, a balközép cionista frakció vezetője. Az izraeli képviselő szerint a rendőrségnek fokozott erőket kell bevetnie annak érdekében, hogy kézre kerítse az elkövetőket. Az IDF nyilatkozata alapján nagy erőkkel folyik a tettesek felderítése. Nem sokkal ezelőtt Benjamin Netanyahu elnök is nyilatkozott, azt mondta: "sokkoló" ami történt, "Izrael állam pedig elítéli a terrorizmus minden formáját, függetlenül az elkövetők kilététől."

(Haaretz) (The New York Times) (France24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.