Angela Merkel negyedszer is kancellár akar lenni

Angela Merkel német kancellár nem gondolkozik tovább a jövőjéről, hanem eldöntötte, hogy 2017-ben negyedszerre is kancellárnak jelöltei magát. Legalábbis erről értesült a Spiegel, megbízható, CDU-s (kereszténydemokrata, Merkel pártja) forrásból. Eddig úgy volt, hogy csak január elején dönti el véglegesen, hogy ismét indul-e.

AFP PHOTO / DPA / BERND VON JUTRCZENKA

Angela Merkel már 2005 óta vezeti Németország kormányát. Az egykori NDK-ban felnőtt, lelkészcsaládba született politikus hivatali ideje alatt Németország Európa legfontosabb nagyhatalmává vált, elsősorban gazdasági ereje miatt. Az EU egyértelműen legbefolyásosabb politikusaként alapvetően határozta meg a 2008-as válság utáni intézkedéseket.

Merkel eddigi három ciklusából kettőt nagykoalícióban vitt a szociáldemokratákkal, az elsőt és a mostanit, a középső körben pedig a liberálisokkal működött együtt. Jelenleg a német parlamentben több mint 80 százalékos többsége van, és személyes népszerűsége is igen magas.

A Spiegel úgy tudja, hogy a 61 éves politikus azt még nem döntötte le, hogy ha 2017-ben megint nyer, akkor kitölti-e a mandátumát 2021-ig, vagy pedig menet közben átadja hivatalát egy addig kinevelendő utódjának. (Spiegel)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.