Olyan doppingbotrány jöhet, ami újraírhatja három olimpia történetét

sport
2015 augusztus 02., 09:30

A legutóbbi, londoni olimpia atlétikai versenyein legalább tíz dobogós atléta doppingolhatott.

Erre a megállapításra jutott a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség azután, hogy újravizsgált 12 ezer vérmintát, amit 2001-2012 között vettek le ötezer atlétától.

A Nemzetközi Atéltikai Szövetséghez eljuttatott vizsgálati eredményeket egy névtelen feljelentő szivárogtatta ki a Sunday Timesnak, a BBC-nek és az ARD német közszolgálati adónak. A Sunday Times vasárnap megjelent cikke szerint a minták alapján

az érintett időszak világbajnokságain és olimpiáin az állóképességi számokban megszerezhető érmek harmadát, 55 aranyat és 91 ezüstöt és bronzot olyan atléták nyerték, akiknek a teszteredményei legalábbis gyanúsak.

A kiszivárogtatott jelentés szerint több mint nyolcszáz atléta adott le gyanús mintát az érintett időszakban - a világversenyeken érmet szerző orosz atlétáknak például a nyolcvan százaléka, de még 18 kenyai éremszerző is gyanúba keveredett.

Gyanú felett áll viszont a világ leghíresebb atlétája, a 100 méteres síkfutás világcsúcstartója, Usaian Bolt, akinek egyik mintájában sem találtak semmi gyanúsat.

A WADA a versenyeken levett vérmintákat ellenőrizte újra modernebb tesztekkel. A most kiszivárgott vizsgálat megállapításait nem lehet véglegesnek tekinteni, az abban megfogalmazottak szerint a most lebukott versenyzők mintái gyanúsak, de nem bizonyított, hogy doppingoltak volna. (Via Sky, BBC, Sunday Times, ARD/WDR. A címlapképen egy svájci szurkoló tiltakozik a dopping ellen a 2012-es Tour de France-on. Fotó: AFP PHOTO / JOEL SAGET.)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.