A drogelhárítás vezetője volt a drogkartell feje

Több hónap megfigyelés és nyomozás után jöttek rá a finn nyomozók, hogy egy rejtélyes ember, aki a telefonhívásai és az SMS-ei alapján kulcsszerepet tölött be egy droghálózatban, nem más, mint Helsinki rendőrségének kábítószerellenes csoportjának vezetője, Jari Aarnio. A most 58 éves Aarniót két éve tartóztatták le, de a tárgyalás – amit a finn média az évszázad tárgyalásának nevez – csak most zajlik.

Jorma Kalske helyettes főügyész szerint Aarnio (egy tagbaszakadt férfi, akit a kollégái régebben csak Császárként emlegettek) a több mint 30 év alatt felhalmozott bűnüldözői ismereteit felhasználva vált a saját kertellje vezetőjévé, és csempészett kb. 10 millió eurónyi hasist Hollandiából Finnországba.

Jari Aarnio az évszázad tárgyalásán. A zöld szemű férfi hozatta a zöldet Holandiából. (Fotó: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto / AFP)

A finn közvéleményt az eset megrendítette, minthogy a Transparency International legutóbbi felmérése szerint is Új-Zéland és Dánia után Finnország a világ harmadik legkevésbé korrupt országa. Ez az ügy talán egy kicsit hátrébb tolja majd őket a listán. (New York Times)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.