Világrekord gazdasági összeomlás történhetett Görögországban

2015 augusztus 3., hétfő 8:55
204

világrekord

Amíg be voltak zárva a bankok Görögországban és mindenki készült az államcsődre, a görög gazdaság negatív világrekordot állított fel.

Legalábbis erre utal a ma közzétett júliusi beszerzési menedzserindex, ami olyan, mint egy közvélemény-kutatás, csak feldolgozóipari vállalatokkal, és elég jól előre szokta jelezni a később kiadott GDP-adatokat. Ha minden válozatlan a cégeknél, akkor ennek értéke 50 körül szokott lenni; ha nagyon nagy fellendülés van, akkor 60, ha pedig súlyos recesszió, akkor esetleg 40 közelébe süllyed.

Görögországban 30,2-re süllyedt ez a mutató júliusban.

Ezzel sokkal rosszabb, mint az utóbbi, súlyos visszaeséssel telő években bármikor, pedig évek óta Görögországban áll a legrosszabbul ez a mutató. Ilyen alacsony értéket, illetve egy hónap alatt ekkora zuhanást még soha egyetlen ország sem tudott produkálni, legalábbis azokban az országokban, ahol a Markit nevű piackutató cég követi a gazdaság állapotát.

Nagyjából 15 százalékos GDP-zuhanásnak felel meg ez az érték.

Kontextus:

(Markit)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt