Obama szerint az iráni megállapodás elutasítása egyenlő a háborúval

külföld
2015 augusztus 05., 13:11
comments 207

Barack Obama amerikai elnök továbbra is azért harcol, hogy a Kongresszus is elfogadja az Iránnal kötött megállapodást, ami az iráni atomprogram békés mederbe terelését írja elő az állam elleni külföldi szankciók fokozatos feloldásáért cserébe. A megállapodás az Obama-kormányzat egyik legnagyobb sikere, több hónapos tárgyalások eredménye.

A szerződés legnagyobb ellenzője, Izrael viszont attól fél, hogy Irán megkerüli majd az előírásokat, és katonai célokra fejleszti tovább atomprogramját, ez pedig elsősorban a zsidó állam ellen irányul majd. Benjamin Netanjahu kormánya meg is tesz mindent azért, hogy megtorpedózza a megállapodást, maga a zsidó miniszterelnök is a tervezet ellen beszélt a Kongresszusban, és azóta is több csatornán igyekeznek befolyásolni a képviselőket és szenátorokat, hogy szavazzanak a megállapodás ellen.

Obama igen-kampányában azt hangsúlyozza, hogy az iráni megállapodás elvetése vagy elfogadása a háború és a béke közötti választás.

Az elnök szerint aki az elutasításra szavaz, a háborúra szavaz.

Netanjahu szerint ez nem igaz, ő azt mondja, pont a megállapodás elfogadása vezethet inkább háborúhoz. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.