Réunion cápaválsággal küzd

2015 augusztus 9., vasárnap 10:51
41

Hosszú, de érdekes anyagot közölt a Telegraph a réunioni cápaválságról. A lakók maguk hívják így a jelenséget, a Mauritiustól 225 kilométerre lévő Indiai-óceáni francia szigeten ugyanis 2011 óta elképesztően sok a cápatámadás. Az utóbbi 4 évben összesen 20 halálos támadás volt itt, ez pedig azt jelenti, hogy az utóbbi öt évben

a világ összes, halálos cápatámadásának 13 százaléka ezen a kis szigeten történt.

A területet iránytó prefektus nem is nagyon tud mit kezdeni a helyzettel, a legtöbb strandon egyszerűen megtiltották az úszást a cápák miatt, de ez nem használt, többen a tiltás ellenére is a vízbe mennek.

Ennek egyik oka, hogy Réunionon tényleg nagyon szép strandok vannak és a sziget körüli vizek nagyon kedvezőek a szörfösöknek. A kétezres években még világbajnokságot is tartottak itt. A hullámok pedig a tiltás ellenére is sok szörföst vonzanak a szigetre.

A helyzet azonban mostanra odáig fajult, hogy még a 150 centis vízben is a fürdőzőkre támadnak a cápák, nem egy ilyen támadás volt már halálos kimenetelű.

A sziget környékén főleg a bikacápák terjedtek el, ez pedig a szakértők szerint az egyik legveszélyesebb cápafajta. Így néz ki:

Bikacápa a Fidzsi-szigeteknél ("Bullshark Beqa Fiji 2007" by Pterantula. Licensed under CC BY 2.5 via Wikimedia Commons)

A bikacápák elterjedését többen arra fogják, hogy a Réunion mellett halászati célokból elkezdtek építeni egy zátonyt, az így növekvő halmennyiség pedig a sziget környékére vonzotta a cápákat. Mások szerint az a gond, hogy a fertőzésveszély miatt 1999-ben megtiltotta a kormány, a cápahús emberek és háziállatok általi fogyasztását, így lényegben befejeződött a cápahalászat.

A szirtcápa-populációt viszont eddigre már lehalászták, és sajnos pont a szirtcápa volt az, amelyik előszeretettel fogyasztott fiatal bikacápákat. A szirtcápák eltűnésével pedig több bikacápa érhette el a felnőttkort.

A cápákat az urbanizáció is egyre közelebb vonzza a szigethez, hiszen a több szennyvíz több halat vonz, a több hal pedig több cápát.

Mások egyszerűen a klímaváltozást okolják a cápaszaporulatért.

Bármi is legyen a gond, annyi biztos, hogy az élővilág egyensúlya felborult a sziget körül. Hiszen voltak ugyan 2011 előtt is cápatámadások, mára azonban az 1 millió lakosra jutó cápatámadások számában Réunion a maga 8,8-as eredményével úgy világelső, hogy még a második helyezett Ausztráliában is csak 0,81 támadás jut 1 millió emberre.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt