Kevés jut Magyarországnak abból a pénzből, amivel az EU a bevándorlás problémáját orvosolná

2015 augusztus 10., hétfő 14:30
199

Hiába kommunikálja azt a magyar kormány, hogy Magyarország Európa legszélső bástyája, amit éppen elönt a bevándorlótenger, az Európai Unió nem pont ugyanígy súlyozza ezt a kérdést. Legalábbis ezt lehet kiolvasni az Európai Bizottság jelentéséből, ami áttekinti, hogy melyik tagállam mennyit kap a bevándorlás problémájának kezelésére szánt keretből.

A napi.hu cikke szerint az EB tíz nap alatt döntött 23 olyan többéves futamidejű nemzeti program támogatásáról, melyek a menekültügyhöz kapcsolódnak. Összesen 2,4 milliárd eurót osztottak ki, ezek mind a menedékkérést, migrációt és a bevándorlók beilleszkedését, illetve a belbiztonságot szolgáló alapokból (AMIF, illetve ISF) finanszírozzák. A keretet a következő hat évben lehet majd felhasználni. 

A legtöbb pénzt a bevándorlókat befogadó országok kapják: Görögország 474 millió eurót, Olaszország 558 milliót, Spanyolország 522 millió eurót, de 70 millió euró fölött kap Bulgária, Ciprus és Málta is. Magyarországnak összesen 61,5 millió euró, azaz mintegy 19 milliárd forint juthat. Ennél még a lengyelek és a románok is többet kapnak.

AZ EB migrációért és belbiztonságért felelős biztosa, Dimitrisz Avramopulosz szerint a szétosztott források a szolidaritás elvének jegyében segítik a tagországokat a nagy közös probléma megoldásában.

Magyarország a tervek szerint a  vízuminformációs rendszer informatikai fejlesztésére és a konzulátusok kapacitásának bővítésére használja majd fel a forrásokat. Ez utóbbira azért van szükség, mert folyamatosan nő a vízumkérelmek száma. De jut majd pénz azoknak a rendszereknek a fejlesztésére is, melyek a radiológiai, vegyi, biológiai és nukleáris kockázatok kezelését szolgálják.

Magyarország februárban már kapott 1,2 millió euró extratámogatást, augusztus végén pedig újabb 4,5 millió fog jönni. Az unió illetékesei korábban már többször nyilatkozták azt, hogy Magyarországnak csak kérnie kéne az EU segítségét, mert állnak rendelkezésre pluszforrások a menekültkérdés kezelésére. Igaz, ezt elsősorban nem uszító kampányokra és kerítésépítésre szánják.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt