Első kávé megvolt? Bélmozgások rendben?

TUDOMÁNY
2015 augusztus 11., 06:01
comments 136

Az amerikai kémikustársaság rövid videóban próbálta feltárni azt a jelenséget, hogy a kávé az emberek egy részére enyhe hashajtóként hat.

Először is egy meglepő adat:

a kávé csak az emberek 30 százalékánál okoz szinte azonnali székelési ingert,

vagyis ha maga ilyen, akkor maga

különleges!

Másrészt a szokásos tudományos óvatoskodás:

valójában fogalmunk sincs, hogy miért hat így a kávé.

Bár a népszerű közhiedelem szerint maga a koffein tehet erről a hatástól, de más, koffeintartalmú italoknál nem tapasztaltak ilyet a kutatók.

A megoldás a kávésav egyik észtere, a klorogénsav lehet, ami serkenti a gyomorsavtermelést, ami pedig serkenti a székelést.

Bizonyított tény, hogy a kávéfogyasztás után négy perccel beindulnak a bélmozgások.

Ez pedig azért is lehet, mert a kávé serkentőleg hat két hormon termelésére, amelyek beindítják a perisztaltikát, a bélfalak mozgását. (Via Laughing Squid)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt