A Google átalakulása nem jelent kibúvót az EU trösztellenes vizsgálata alól

tech
2015 augusztus 12., 05:48
comments 13

Magyar idő szerint hétfő éjjel derült ki, hogy teljesen átalakul a Google irányítási és gazdasági szerkezete, a cég fölé ernyőszervezetként kerül a most bejelentett Alphabet, és ennek élére lép hátrébb Larry Page és Sergey Brin.

Rögtön fel is merültek a találgatások, hogy a cég ezzel csak az Európai Bizottság által indított trösztellenes vizsgálatot akarja megkerülni. Az EB fő kifogása, hogy a Google keresője előnyben részesíti a Google vásárlási oldalának találatait, a vetélytársakat pedig hátrébb sorolja. Az EU-ban indított netes keresések 90 százalékát a Google bonyolítja le, éppen ezért kiemelten fontos, hogy a cég algoritmusai mit és mi alapján sorolnak előre vagy rejtenek el teljesen a felhasználók elől.

Viszont azóta kiderült, hogy a lépésnek semmiféle hatása nem lesz a már folyó vizsgálatra. A Google és a Bizottság forrásai is ezt erősítették meg.

A Google jelenleg is dolgozik a Bizottságnak küldendő válaszán, ennek határideje augusztus 17-e. (Politico)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.