Enyhítene a fegyvertörvényen Semjén Zsolt

A kereszténydemokrata politikus erről a Magyar Nemzetnek beszélt.

A magyar szabályozás ugyanis csak a törvényben meghatározott célokra - sport, vadászat, önvédelem és szolgálatteljesítés - engedélyezi az éles lőfegyverek tartását. A régi, kiemelkedő eszmei értékkel bíró fegyvereket ezért az esetek jelentős részében hatástalaníttatni kell, ami viszont egyet jelent a tönkretételével.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Hasonlóan az oldtimer autókhoz, Semjén Zsolt azt szeretné elérni, hogy ezek a fegyverek is külön szabályozás alá essenek a jövőben. Mint mondta, jelenleg hatástalanítani kell egy ritka, első vagy második világháborús puskát is, amennyiben a gazdája nem tudja vadász- vagy sportfegyverként bejegyeztetni.

Ezt barbár eljárásnak nevezte.

Szerinte a technikai vívmányok megőrzése - legyen szó akár különleges fegyverekről vagy másról - végeredményben nemzeti érdek is, hiszen egy-egy látványos magángyűjtemény számos látogatót vonzhat az országba. A politikus célja egy olyan törvénymódosítás, amely a fegyvertartási engedély birtokában, ellenőrzött körülmények között lehetőséget ad a régi, jelentős eszmei értékkel bíró fegyverek tartására. (MTI)