Ukrajna is kerítést épít az orosz határra

2015 augusztus 13., csütörtök 8:35
310

Ukrajna és Oroszország között a Krím félsziget orosz megszállása és annektálása óta kifejezetten fagyos a viszony. A két ország lényegében háborúban áll egymással, bár Oroszország sosem ismerte el, hogy hadi segítséget nyújtana a Kijev ellen harcoló kelet-ukrajnai moszkvabarát felkelőknek.

Ukrajnában továbbra is tartanak a további orosz inváziótól, ezért elhatározták, hogy a következő 3 évben fizikai határzárat építenek az ukrán-orosz határra.

Ők nem néhány menekülttől félnek, nem is lesz nekik elég 3, gúlába rakott NATO-drót, ahogy a magyar kormány csinálja a szerb határon. Az ukrán kerítés mellett tankok ellen védő árok is lesz, és a teljes szakaszon modern megfigyelőberendezéssel figyelik az esetleges ellenséges csapatmozgást.

Ukrajna és Oroszország közös határa 1974 kilométer hosszú, de a teljes szakaszon egyelőre nehéz lenne építeni, 410 kilométernyi ugyanis nem ukrán, hanem orosz és szeparatista ellenőrzés alatt áll. Az egész háborúban nagy gond, hogy a nyugati megfigyelők nagyon nehezen tudják követni, mi kel át ezen a határszakaszon.

Az építés költsége nagyjából 250 millió dollár, ami kábé 71,25 milliárd forint.

Bár az ukrán köznyelvben falként hivatkoznak az épülő határzárra, nem lesz betonból a dolog. Az illetékesek szerint inkább csak egy érzékeny megfigyelő rendszer lesz a határon, és olyan szerkezetek, amikkel könnyebb megsemmisíteni a támadó csapatokat és a felszereléseiket.

A zár 2018-ra lesz kész, és azt mondják az ukránok, hogy ekkor már lehetetlen lesz, hogy fegyveres csapatok vagy katonai járművek illegálisan átkeljenek. (Le Devoir)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt