Angliában tesztelni kezdik az utat, ami vezetés közben töltheti fel az elektromos autókat

2015 augusztus 14., péntek 13:03
150

18 hónapon át fogják tesztelni azt a dinamikus vezetéknélküli áramátviteli technológiát, amitől azt várják, hogy jelentősen könnyebbé fogja tenni az elektromos autókat használók életét. Ezt az ország közlekedési minisztere, Andrew Jones jelentette be a héten. Egyelőre még csak tesztüzem jön, tesztútszakaszokkal.

A technológia maga nem ismeretlen az Egyesült Királyságban, több verziójában is tesztelték már korábban. A lényege, hogy tekercsekkel ellátott vezetékek futnak az út felszíne alatt, és ezek továbbítják az elektromosságot az autókra felszerelt fogadóeszközökre. Azaz vezetés közben is lehetne tölteni az autókat, kiküszöbölve az elektromos autók eddigi legnagyobb hiányosságát, hogy hosszabb távokon rendszeresen meg kell állni velük újratöltésre, ami egy sima tankolásnál azért jóval több időt vesz igénybe.

high

Ha a módszer beválik, és tényleg bevezetik Anglia autópályáin, az alapjaiban változtathatja meg az elektromos autók megítélését. A legelterjedtebb modellekkel ugyanis jelenleg egy-egy töltéssel napi ügyeinket a városban kényelmesen elintézhetjük, de nagyobb, belföldi utazáshoz még nem bír eleget az aksijuk.

Ezek az utak pedig idővel össze is köthetőek lesznek egy másik, utóbbi időben nagyon beindult fejlesztési iránnyal. olyan utakkal, melyekre napelemek vannak szerelve. Ma már könnyen elképzelhető egy olyan jövő, ahol a napelemek feltöltik az utakat, amik aztán vezeték nélkül átadják azt az autóknak. (via CityLab)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt