A konzervatív német polgármester, aki szerint városának még több bevándorlóra lenne szüksége

külföld
2015 augusztus 16., 07:03
comments 460

Goslar egy festői szépségű kisváros Alsó-Szászországban. Virágzik a turizmus, ránézésre minden ragyogó, a városnak azonban akad egy problémája, ami az egész régióra jellemző. Németország nyugati felén ebben a térségben a leggyengébb a gazdaság teljesítménye, mellé pedig, ahogy az ország többi részén, itt is visszaestek a születésszámok, növekvő demográfiai válság van jelen: egyre kevesebb a fiatal, egyre több a nyugdíjas.

A városnak jelenleg 50 ezer lakója van, évtizede még négyezerrel több volt, mostanra pedig évi 1-2 ezer embert veszítenek. A város egyes részein egész lakóblokkok állnak most üresen. A Guardian hosszú riportban mutatja be a várost, és a konzervatív polgármestert, aki szeretné megmenteni. A Bajor Keresztényszociális Unió (CDU) politikusa, Oliver Junk azt vette a fejébe, hogy még több bevándorlót szeretne a városba telepíteni, egész Németországban komoly politikai vitákat kiváltva ezzel. Szerinte egyszerűen nincs olyan, hogy túl sok bevándorló, a városnak szükségük van rájuk.

photo_camera Kép: Junk Facebook-oldala

Németországba idén közel félmillió menedékérő érkezhet, jóval több, mint az EU-ba bárhova. Azokat, akik megkapják a menekültstátuszt, egy képet alapján osztják el az országban. A Königsteiner Schlüssel névre keresztelt formulában figyelembe veszik a város lakosságának számát és hogy mennyi az egy lakosra jutó adóbevétel. Minél gazdagabb és nagyobb egy város, annál több menekültet kap.

A polgármester szerint viszont ez hülyeség. Mert a nagy városokban sokszor pont nincs megfelelő lakhatási lehetőség, míg náluk ott állnak az üres házak. A nagyobb városok és régiós központok közben sátorvárosokkal és konténerekkel próbálják megoldani az egyre növekvő elhelyezési problémát. Az ő városuk meg ott áll üresen, tele olyan munkaadóval, aki nagyon örülne képzett munkaerőnek.

Az ötletét, amit Goslar Modellként is emlegetnek már a német médiában, egyelőre nem kapta fel a politika. A vezetők az érvényes szabályokhoz ragaszkodnak, nem kíváncsiak szerinte az új ötletekre.

Bárkinek, aki azt mondja, hogy Németország tele van vagy hogy nem tudjuk ellátni őket, azt mondom, hogy gondoljon a múltunkra és a jövőnkre is. Persze hogy el tudjuk látni őket, gazdag ország vagyunk, és kötelességünk segíteni a rászorulókon.

- mondta erről Junk. Aki természetesen maga is találkozik az interneten a bevándorlóellenes hangokkal, de szerinte a németek többsége segíteni akar.

Senkinek nem kéne itt szenvednie. Épp ellenkezőleg, ha nem fogadjuk be a külföldieket, lekapcsolhatjuk a villanyt.

A városban működő segélyszervezetnél dolgozó Uta Liebau szerint a legnehezebb feladat az integráció. Nem egyszerűen lakást adni a menekülteknek, hanem a város részévé tenni őket. Ehhez fontos eszköz, ne különálló blokkokba költöztessenek be minden újonnan érkezőt, mert ez csak megijeszti majd a helyieket. Ehelyett olyan elhelyezés kell, ahol az ott élők szomszédjaivá válhatnak, ezáltal összeismerkedhetnek és a goslariakban kialakulhat majd a felelősség érzése is.

Szerinte a menekültekben hatalmas lehetőség van Németország számára, és az ország mostanában kezd rájönni arra, hogy ez nem egy fenyegetés, hanem egy érték. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.