Megugrott az államadósság, megint a GDP 80 százaléka közelében van

gazdaság
2015 augusztus 17., 09:22
comments 182
photo_camera A szürke vonal az általában számításba vett bruttó államadósság.

Mint a fenti grafikonból látható, "csökkenő pályán" van a magyar államadósság. A második negyedévben a GDP 79,6 százalékára emelkedett a bruttó mutató a megelőző negyedév 77,6 százaléka után, közölte az MNB. A forint gyengülése 508 milliárd forinttal, a nettó hitelfelvétel pedig 397 milliárd forinttal járult hozzá az adósság megugrásához.

A nettó adósság viszont kis mértékben csökkent; a különbség oka, hogy a Budapest Bank áron felüli megvásárlására elszórt közel 200 milliárd a bruttó adósságot rontja, de a nettó adatot nem. Másrészt pedig az EU nem fizet bizonyos projektek után, ami a bruttó oldalon látszik, a nettó oldalon viszont kiegyenlíti a magyar állam EU-val szembeni követelése.

Érdekes a háztartások nettó finanszírozási képessége is, amit az év elején jelentősen megdobott a devizahitelek forintosítása és az ezzel összefüggő elszámolások:

háztartás

(MNB)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.