1 (egy) rubel kártérítést kap a nő, aki beperelte a putyinista trollcsoportot

külföld
2015 augusztus 18., 09:32
comments 147

Ludmilla Szavcsuk azt állítja, hogy újságíróként ment az orosz trollügynöksékhez, hogy leleplezze az innen fizetett putyinista kommentelőket. Oroszországban az Agency for Internet Studies (kb. Internetes Tanulmányok Ügynöksége) azért bérel fel embereket, hogy nyomják a Kreml melletti propagandát a neten.

Szavcsuk beperelte az ügynökséget, mert azok nem akartak fizetni neki, de az újságíró állítása szerint az volt az igazi célja a pernek, hogy a nyilvánosság elé ráncigálja valahogy a trollokat pénzelő szervet.

A bíróság már csak szimbolikus kártérítést, 1 rubelt ítélt meg a nőnek, mert az a per vége előtt megegyezett az ügynökséggel, hogy megkapja egy havi bérét.

Egy havi bér itt 40-50 ezer rubel, azaz 170-210 ezer forint.

ÉS ezért nem kell mást csinálni, csak Putyint dicsőítő kommenttekkel teleszórni az olvasott weboldalakat.

Szavcsuk két hónapot dolgozott itt, ez idő alatt álnéven jelentetett meg cikkeket a propagandagépezet működéséről.

A Kreml tagadta, hogy köze lenne az ügynökség működéséhez. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.