Andy Vajna visszakap 3 milliárd forintot, mert olyan jól mennek a kaszinói

gazdaság
2015 augusztus 18., 12:08
comments 430

Olyan jó üzlet Magyarországon a kormány haverjaként kaszinózni, hogy Andy Vajnának sincs már nagyon más dolga, mint hogy örömében üvöltve gazdagodjon. Folyamatosan nő a filmügyi biztos és a debreceni Szima Gábor által üzemeltetett kaszinók forgalma és haszna is. A Népszabadság szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium év elején 6,2 milliárd forint játékadó-bevételt várt a nyolc hazai kaszinó után, ám azok összesített játékadója már az első fél évben 3,8 milliárd volt. Így pedig az év végére valószínűleg bőven meglesz a 6,2 milliárd, hiszen Vajna öt fővárosi terme közül egy csak január végén nyílt meg, a Szerencsejáték Zrt.-től visszavett Tropicana pedig március utolsó napjaitól üzemel újra.

Idén már az első félévben is összesen 88,4 milliárdos volt a forgalom, tavaly pedig egész évben is csak 128 milliárd jött össze. A Népszabadság számításai szerint idén összejön a 200 milliárdos forgalom, és ennek nagyjából háromnegyede Budapesten, Vajna termeiben jelentkezik majd.

De a legjobb az egészben, hogy egy 2013-as törvénymódosítás miatt a kaszinók koncessziós díja levonható a játékadóból.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter annak idején nagyon büszke volt erre a módosításra, azt mondta, hogy ez majd a nagyobb nyereség elérésére sarkallja majd a kaszinóüzemeltetőket.

Vajna fővárosi kaszinóinak koncessziós díja 383 millió forint. De Vajna ennek a dupláját fizeti, mert nem pályázaton nyert koncessziót, hanem csak úgy odaadták neki, mert a kormány megbízható szerencsejáték-szervezőnek tartotta. Így Vajna kaszinónként 766 milliót fizet Budapesten. Mivel a játékadó nagyjából a játékbevétel 30 százaléka, Vajna akkor igányelheti vissza a koncessziós díjat, ha kaszinónként a bevételének 30 százaléka nagyobb lesz mint 766 millió forint. Ehhez kaszinónként 2,55 milliárdos bevétel kell.

Ez minden valószínűség szerint bőven meglesz.

Vajna az öt kaszinója után összesen 3,83 milliárd forint koncessziós díjat fizet egy év alatt. Ahhoz, hogy ezt maradéktalanul visszakapja, az öt teremnek évi 12,7 milliárd forint tiszta játékbevételt kell összehoznia.

Tállai András államtitkár pedig már dicsekedett azzal a parlamentben, hogy az év első felében 13,1 milliárd forint volt a kaszinók játékadóalapja. A Népszabadság szerény becslése szerint ez év végére 25-26 milliárdra nő, amiből 18-19 milliárdot Vajna termei adnak.

Így a koncessziós díj visszajön.

Ugyanez a helyzet Szima Gábor kaszinóival. Nála ugyan kisebb a bevétel, de a koncessziós díj sem volt olyan magas a vidéki termeknél.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt