Lövések záporoznak Észak- és Dél-Korea határán

Észak-Korea tüzet nyitott a dél-koreai határnál, amire Szöul több tucat ágyúlöveggel válaszolt - jelentette a Sky News és a Reuters. Dél-koreai jelentések szerint az északiak egy hangszórót vettek célba, amelyik Phenjan-ellenes adást sugárzott.

Határ Észak-Korea és Dél-Korea között. Fotó: AFP / JUNG YEON-JE.

A tűzre válaszcsapásként a déliek 155 milliméteres lövegekkel válaszoltak, ismerte el Dél-Korea védelmi minisztere. A dél-koreai állami hírügynökség, a KBS News értesülése alapján Észak-Korea helyi idő szerint délután 4 órakor nyitott tüzet a nyugati határnál, de nem világos, hogy milyen fegyverekkel adták le a lövéseket.

Észak-Korea azóta nem válaszolt a lövegekre és nincs hír sebesültekről sem. Dél-Korea védelmi minisztere arról tájékoztatott, hogy felderítő egységeik közelről figyelik Észak-Korea haderejének minden mozgását. 

Szöul szerint Phenjan helyezte el azokat az aknákat, amelyek megsebesítettek két dél-koreai katonát a két ország menti (elvileg) demilitarizált zónában - ezek után kezdte meg Dél-Korea a határmenti sugárzást.

Az adás Észak-Koreát támadja, és a dél-koreai demokráciát dicsőíti. Phenjan nemrég ígéretet tett arra, hogy megtorolja a provokációt.

(Reuters) (Sky News)