10 millió dollárt kell fizetnie a Palesztin Hatóságnak, amiért Izrael elleni terrorcselekményeket támogatott

Egy manhattani bíróság 10 millió dolláros biztosíték megfizetésére kötelezte a Palesztin Hatóságot, amiért annak része volt hat olyan, Izrael elleni terrortámadás megszervezésében, amiben amerikaiak haltak és sebesültek meg. Az ítéletben szereplő 10 millió dollár (meg még havi 1 millió fellebbezési díj) kisebb, mint amekkorát a károsutak ügyvédjei ki szerettek volna csikarni a bíróból. Az ügyvédek szerint ezt a pénzt, ami mai árfolyamon kb. 2,74 milliárd forint, a Palesztin hatóság könnyedén kifizeti. Tény, hogy ez a 10 millió inkább a hatóság ügyvédjeinek igényeihez állt közel.

Két hete az amerikai kormány nagy sajtóvisszhangot keltve beavatkozott az ügybe, az igazságügyi minisztérium közleményt adott ki, hogy az ügyben az Amerikai Egyesült Államok érdeke, hogy a bíróság semmiképp ne szabjon ki akkora jóvátételt, amekkorát csak akkor tudna kifizetni a Palesztin Hatóság, ha saját költségvetésének stabilitását veszélyeztetné. A kormány szerint a közel-keleti békefolyamatban kiemelt szerepe van a Palesztin Hatóságnak, ezért nem lenne jó, ha gazdasági válságba taszítanák, ezzel kockáztatva a politikai instabilitást a hatóság által ellenőrzött területeken.

A manhattani bíróság ítélete azért is mérföldkő jelentőségű, mert hivatalos palesztin csoportok felelősségét is kimondta 6, Izrael elleni terrortámadásban, amik 2002 és 2004 között történtek. (NYT)