Baj lesz abból, ha úgy vesszük az új ruhákat, mintha nem lenne holnap

Pamuthiányt okozhat, hogy egyre több ruha fogy. Ez ráadásul környzetei károkat is okoz, mivel a gyapot termesztéséhez nagy mennyiségű vizre és kártevőirtókra van szükség.

Emiatt kritizálják a vevők számára vonzó, mert olcsó, de gyorsan lecserélhető fast fashion-hálózatokat.

Az újrahasznosítás persze itt is lehetőség, a probléma az, hogy az újrahasznosított pamutból eddig gyenge minőségű szövetet sikerült előállítani, a kevert, vagyis műszálat is tartalmazó textilek új felhasználásának nincs hatékony módszere, ezért az ilyen holmi általában a szeméttelepen végzi.

A világ második legnagyobb ruházati áruházlánca, a svéd H&M most újrahasznosított pamutból készült farmerokat dob piacra. Emellett évi egymillió eurós (313 millió forint) díjat ajánl fel azoknak, akik textilek újrahasznosításának új technológiáit dolgozzák ki.

A cég ügyvezetője, Karl-Johan Persson azt mondta, hogy "egyetlen fast fashion-márka sem folytathatja úgy, ahogy most működik. A díjtól az reméljük, hogy olyan új eljárásokat kapunk, amelyek a textilt a minőség romlása nélkül hasznosítják újra".

Az újrahasznosítási zsüri egyik tagja, Johan Rockstrom, a Stockholmi Egyetem környezetvédelmi professzora szerint a svéd H&M olcsó és jó minőségű termékeiről híres, viszont az alacsony ár azzal a kockázattal jár, hogy az emberek megveszik a ruhát, majd gyorsan megszabadulnak tőle, vagy túl sok holmit vásárolnak".

A reciklált pamutot tartalmazó farmerek egyébként drágábbak lesz a márka átlagánál. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.