Ezzel a kerettel még Dárdai sem tenne csodát

futball
2015 augusztus 26., 16:45
comments 298
  • A kapus megvan, elöl is lesz ember. De ki játszik hátul és középen a magyar válogatottban a románok ellen jövő pénteken?
  • A Románia elleni Európa-bajnoki selejtezőt zömében pocsékformában lévő vagy pályára sem lépő játékosokkal várják.
  • A kispadon pedig Dárdai helyett egy újonc kapitány, Bernd Storck.

Storck elvileg kész csapatot vett át a Herthába visszarendelt Dárdai Páltól, de alig számíthat az eddigi alapemberekre. Más meg nem nagyon van, kísérlezetni pedig nem fog tudni, mert

még egy barátságos meccset sem tudtak lekötni neki.

Dárdai öt tétmeccsen irányította a válogatottat. A kapuban négyszer Király, egyszer Dibusz állt. Rájuk számíthat Storck, mindketten játékban vannak, de mindketten az NBI-ben, a 39 éves Király nyáron visszatért Szombathelyre. A három idegenlégiós kapus Bogdán Ádám (Liverpool), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Megyeri Balázs (Getafe) nem játszik a csapatában.

photo_camera Vanczák Vilmos sétál le a pályáról a 2013. szeptemberi vesztes (0-3) román-magyar után. MTI Fotó: Illés Tibor

A selejtezőkön Dárdainál a védelemben Juhász Roland volt az egyetlen, aki mindig kezdett. Ő július végén térdsérültést szenvedett, ebből ugyan felépült mostanra, már játszott is hétvégén a Videotonban. Viszont a mély válságban lévő székesfehérvári csapat vele is veszített, Juhászt pedig megviselte a csapata teljes összeomlása. Nincs túl jó idegállapotban, a 93. percben ki is állítatta magát, mert valamivel vérig sértette a bírót. (Magyar bajnokin korábban egyszer sem állították ki.) Az ostobasága miatt két meccses eltiltást kapott, így felépülése után nehezebben lendülhet újra formába. Csütörtökön viszont játszhat a Lech Poznan elleni Európa-liga visszavágón, amit biztató 0-3-ról kezd a Videoton, önbizalomnövelésnek aligha lesz jó.

Juhász mellett Lang Ádám vagy Kádár Tamás játszott a védelem közepén Dárdainál.

Lang Ádám a Győr játékosa volt, nyáron igazolt Székesfehérvárra. Ahol a válogatott szerencséjére akár össze is szokhatott volna Juhásszal. Már persze ha nincs Juhász térdsérülése, vagy ha Lang jó formában van, és játszott volna most hétvégén, amikor Juhász visszatért. De nem játszott, mert kispadozott. Önbizalmának aligha tett jót, hogy a kispadozás előtti bajnokin is lecserélték, és pályán volt a lengyelek elleni 0-3-nál is.

A pocsékul játszó, szétesett Videotonra épül a védelem

A válogatottnak elvileg arra a Videotonra kellene alapoznia a védelmét, amelyik a szezonban 11 tétmeccset játszott, ebből hetet elveszített és csak kettőt nyert meg. Gólt csak a legelső meccsen, a nagyon gyenge walesi bajnok otthonában nem kapott. A visszavágón már a lelkes walesiek is betaláltak, ahogy azóta a Videoton összes szembejövő ellenfele.

A másik belső védő, Kádár Tamás az idény elején kezdő volt a lengyel Lech Poznanban, de nem volt meggyőző a teljesítménye, a legutóbbi bajnokin már csak csere volt, a két utolsó nemzetközi kupameccsen, a Basel és a Videoton ellen pedig kispadozott.

Korcsmár Zsolt (Fürth, német másodosztály) is volt középső védő Dárdianál, ő tavasszal keresztszalag-szakadást szenvedett, lábadozik.

A védelem két szélén olyanok játszhatnak, akik legalább rendszeres terhelést kapnak, igaz, csak az NBI-ben.

A jobb oldalon Dárdai vagy Fiola Attilát (Puskás Akadémia) vagy a debreceni Varga Józsefet játszatta. Varga a DVSC nemzetközi kupameccsein nem ejtette ámulatba a nézőket, a Fradi elleni 0-3-nál is a pályán volt.

Baloldalon - ha nem közép játszott - a Poznan kezdőjéből időközben kiszorult Kádár játszott legtöbbször, egyszer-egyszer volt a pályán Leandro (FTC), illetve a debreceni Korhut Mihály.

Storck védőként még őket hívta meg:

  • Vanczák Vilmos (FC Sion, hat forduló alatt egyetlen percet sem játszott a csapatában)
  • Pintér Ádám (most írt alá a Fradihoz, egyetlen percet sem játszott még a szezonban)
  • Guzmics Richárd (Wisla Krakow). Ő volt az, aki két éve a román-magyaron a 2. percben óriásit hibázott, és már vezettek is a románok. Egervári még kitartott mellette, így ott volt a hollandok elleni 1-8-nál is, de aztán másfél év kellett, amíg kerettag lett Dárdainál. Lengyelországban jó formában játszik, viszont nincs összeszokva a többi védővel.
  • Szolnoki Roland (Videoton) barátságos meccsen már Dárdai is kipróbálta. A Videotonban abszolút alapember, de amilyen pocsék formában van a csapat, aligha lesz kezdő a válogatottban.
  • Botka Endre (Budapest Honvéd, ő valószínűleg nem lesz tagja a szűkebb keretnek)

Játékon kívüli emberek a középpályán

És akkor jöjjön a legnagyobb probléma, a középpálya. Itt aztán nemhogy formán kívüli, de olyan játékosok vannak rogyásig, akik még egyetlen percet sem játszottak idén.

Őket hívta meg Storck:

  • Elek Ákos (Csangcsun Jataj) Kínában játszik, nem tudni, hogyan. 23 forduló alatt többnyire a pályán volt, bár védekező középpályás, a statisztikája nem lenyügőző, egy gólt szerzett, egy gólpasszt adott.
  • Nagy Ádám (Ferencváros) fiatal még, az NBI-et is csak most szokja.
  • Varga József (DVSC): ő az, aki akár jobb oldali védő is lehet, szűrő is, nincs élete formájában, de játszik)
  • Tőzsér Dániel csapat nélkül van, a Fradiban edz, meccset nem játszott még a szezonban.
  • Vida Máté (Vasas) fiatal, csak a bő keretnek a tagja.
  • Simon Ádám (Videoton FC) a pocsék formában lévő csapatából sem tűnik ki.
  • Hajnal Tamás (Ferencváros) a klubjában játszik. A 34 éves középpályás lehet az irányító. Egyedül ezt eddig nem igazán sikerült megoldania.
  • Gera Zoltán (Ferencváros) alapember a klubjában és a válogatottban is, de a románok elleni meccset eltiltás miatt kihagyja a 36 éves játékos.
  • Kalmár Zsolt (RB Leipzig, német másodosztály) a negyedik fordulóban lépett először pályára a bajnokságban, 13. percet kapott, előtte a Lipcse második csapatában játszott.

Nem a középpályások, hanem a támadók között sorolja fel a keretet ismertető MLSZ Stieber Zoltánt (aki nem játszik a Hamburgban), Dzsudzsák Balázst, aki hosszú szünet után legalább már pályára lépett a hétvégén új csapatában, a török Bursasporban és Lovrencsics Gergőt, aki sérüléséből felépülve még keresi a formáját a Lech Poznanban.

Csatárban viszonylag jól állunk, de klasszisunk nincs

A csatárposzton kivételesen nincs akkora gond, még úgy sem, hogy Szalai Ádámtól nagyon megszabadulna már a Hoffenheim, nem is nevezik a meccsekre, de ő maradni akar. Nikolics Nemanja időben lépett le a Videotontól, a lengyel Legiában szórja a gólokat, Németh Krisztián élete formájában játszik az amerikai bajnokságban, Böde Dániel az NBI-ben egy kivételével minden meccsen gólt szerez (de például a bosnyákok ellen az Európa-ligában két meccsen egyszer sem), Priskin Tamás a pozsonyi Slovanban többniyre lehetőséget kap. Viszont egyikük sem játszik komoly bajnokságban, és egyszer sem játszottak igazán jól a válogatottban. Kerettag még az U-20-as világbajnokságon villogó Mervó Bence, de neki először az MTK-ban kellene játszania.

Storck a hétvégi bajnokik után szűkíti a keretét, külföldről új játékost meghívni nem tud, mert nincs komoly bajnokságban játszó magyar. Itthonról sem várható meglepetés.

Legvalószínűbb, hogy így áll majd fel a válogatott:

Király - Fiola, Juhász, Kádár, Leandro - Elek, Varga - Hajnal, Stieber, Dzsudzsák - Nikolics

csere: Dibusz, Lang, Szolnoki, Simon Ádám, Loverencsics, Németh, Böde

Nem az a világverő válogatott.

De a román válogatott sem az. A topbajnokságokban egyre kevesebb a román, de például Vlad Chiriches a Nápolyban volt kezdő hétvégén, és játszotta végig a meccset középhátvédként. Nekünk mutatóban sincs ilyen játékosunk.

A spanyol bajnokságból többen átszerződtek a törökbe, amit persze mi ne szóljunk le, hiszen a leginkább sztárolt Dzsudzsák is ott talált csapatot.

A román futball is mélyen van

A románoknál is egyre több az otthon játszó, miközben a klubjaik lassan a mieinkkel összevethetők. A Steaua a Bajnokok Ligájában próbálkozott, ugyanolyan sikerrel, mint a Videoton. A Partizan Belgráddal szemben simán kiestek. Az Európa-liga főtáblája sem lesz meg, az első meccsen a Rosenborg verte őket 3-0-ra.

Attól a szégyentől, amit mi magyarok már megszoktunk, hogy szeptemberben nincs hazai klub az európai kupákban, az idei meglepetéscsapat, az Astra mentheti meg a románokat. Kiverték a West Hamet az Európa-ligában, a főtábláért a holland AZ-vel játszanak, az első meccsen 3-2-re nyertek otthon. A támadó Constantin Budescu nagy formában van, az Európa-ligában öt meccsen három gólt szerzett, a bajnokságban 7/5 a mutatója. Ő válogatott, ahogy a csapattársa, Gabriel Enache is.

Ráadásul a románoknak nem muszáj nyerniük Budapesten. Három ponttal vezetnek előttünk, utánunk otthon játszanak a teljesen szétesett görögökkel és a finnekkel is, és idegenben a Feröer-szigetekkel. Nagyon valószínű, hogy nyerik a csoportot.

  • Az F. selejtezőcsoport állása, hat forduló után:
  1. Románia 14 pont
  2. Észak-írország 13 pont
  3. Magyarország 12 pont
  4. Feröer 6 pont
  5. Finnország 4 pont
  6. Görögország 2 pont

Mi a román meccs után megyünk rögtön az északírekhez, akik két ponttal előttünk, a csoport második helyén állnak, idegenben nem mi leszünk az esélyesek. Aztán jön Feröer, végül Görögországban fejezzük be. Nekik már mindegy lesz. Ha a szeptemberi két meccs egyikén sem nyerünk, akkor nekünk is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.