Már 21 (huszonegy!!!) magyar fiatal hazatért a Gyere haza, fiatal! programnak hála

gazdaság
2015 augusztus 26., 12:14
comments 211

Nemcsak a cégeknél állást keresőket, hanem az Egyesült Királyságból vállalkozni hazatérni szándékozó fiatalokat is segíti a Gyere haza fiatal! program, amivel már 21 fiatal állt munkába Magyarországon – mondta Pákozdi Szabolcs, a programot lebonyolító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója az MTI-nek.

Eddig 2380-an regisztráltak, és az OFA eddig 10,5 millió forint támogatási összegre vállalt kötelezettséget, de folyamatosan bírálják el az újabb kérelmeket. 172 fiatal konkrét munkahelyre történő kiközvetítése már folyamatban van, a munkáltató már felvette velük a kapcsolatot, és zajlik a felvételi folyamat. A magyarországi munkaerő-piacon körülbelül 3 hónapig tart egy felvétel, és például a felmondási időket, kifizetett albérleti kauciókat figyelembe véve a hazatérőknél is időbe telik, mire költözni tudnak – szabadkozott Pákozdi.

107 partnercéggel van együttműködési megállapodásuk, de folyamatosan bővül a résztvevő cégek száma, a vállalatoknál 1080 állás érhető el a programban.

Pákozdi Szabolcs szerint a cégek is látják, hogy a programból, például a Facebook-kampányból, ők is profitálnak. A cégek is adnak támogatást a hazatérőknek, van ahol a lakhatást támogatják, így ezekben az esetekben ezt nem a program költségvetéséből kell biztosítani – szabadkozott tovább Pákozdi.

Nem csak álláslehetőséget kínálnak a fiataloknak, hanem egyéb, a hazatéréssel kapcsolatban felmerülő információkkal – például a kint megszerzett bizonyítvány honosítása, gyerekek anyakönyvezése, óvodai elhelyezése – is rendelkezésre állnak, ebben szorosan együttműködnek a kormányhivatalokkal és az érintett minisztériumokkal.

Pákozdi Szabolcs szerint sok olyan fiatal is jelentkezett, akik nem alkalmazásba jönnének haza, hanem vállalkozni szeretnének. Nekik 100 órás, vállalkozásra felkészítő e-learning tanfolyamot indítottak, ezután 20 órás szakmai tanácsadást lehet igénybe venni az üzleti terv elkészítéséhez. Ennek benyújtása után a fiatalok már úgy jönnek haza, hogy ismerik a magyar vállalkozási környezetet, van kész üzleti tervük – mondta. A programnak ezt a részét nemrég indították, és már 9(!!!) ember csatlakozott ehhez a modulhoz. A képzést és a konzultációt az OFA a Budapesti Gazdasági Főiskolával együttműködésben valósítja meg.

Júniusban közölték, hogy a program keretében hazahozták az első (mit első, nulladik!) magyar fiatalt, és júliusban kiderült, hogy volt olyan, aki a programot működtető állami céghez jött haza dolgozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.