Lehet, hogy a nácik aláaknázták az aranyvonatot

külföld
2015 augusztus 27., 18:44

Mióta két kincsvadász bejelentette, hogy valószínűleg megtalálták az 1945-ben eltűnt náci aranyvonatot Lengyelországban, azóta elárasztották az aranyásók Walbrzych környékét.

A lengyel hatóságok most próbálják leállítani őket, mert ha még tényleg az igazi aranyvonatról lehet is szó,

nem kizárt, hogy a nácik aláaknázták a vagonokat, mielőtt ráhagyták a kincset az utókorra.

A lengyel kulturális minisztérium is felszólította a kincsvadászokat, hogy hagyják abba a keresést, amíg a hatóságon hivatalosan nem biztosítják a helyszínt.

Ugyanakkor a minisztérium közleményében azt is elismerte, hogy az aranyvonat valószínűleg létezik.

A helyi legendák szerint a vonat 1945-ben tűnt el, és tele volt Wroclawban összerabolt kincsekkel.

Az aranyvonat az alsó-sziléziai hegyvidéken fekvő Ksiaz vára közelében betért egy alagútba, ahonnan soha nem jött ki. A feltételezések szerint az alagutat később lezárták, és a helyet elfelejtették. A 150 méter hosszú vonat fegyvereket és ipari berendezéseket szállított, valamint drágaköveket és más értéktárgyakat. (BBC)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.