A két francia újságíró azt állítja, hogy nem zsarolták a marokkói királyt, csak hagyták magukat kilóra megvenni

bűnügy
2015 augusztus 31., 17:40
comments 87

Eric Laurent hétfőn az RTL francia kereskedelmi rádióban tagadta, hogy ő ajánlotta volna fel az üzletet a marokkói király ügyvédjének. A férfit csütörtök délután vettek őrizetbe kollegájával, Catherine Graciet-val együtt.

A két független újságíró ellen a marokkói vezetés tett feljelentést Párizsban, amiért állítólag hárommillió eurót kértek azért, hogy ne jelentessék meg az általuk írt kompromittáló könyvet VI. Mohamedről. Szombaton vádat emeltek ellenük, azóta szabadlábon, rendőri felügyelet alatt védekezhetnek.

"Nem voltam elég óvatos, de el sem tudtam képzelni, hogy ennyire ki akarnak minket csinálni"

– mondta Laurent.

A másik újságíró, Catherine Graciet is úgy érzi, hogy csapdába esett, pedig senkit sem akart megzsarolni. Szerinte is a palota tett egy visszautasíthatatlan ajánlatot arra, hogy hallgassanak.

A nő azt elismerte, hogy elfogadta a pénzt, és ezzel gyengeséget mutatott. Ugyanakkor megígérte, hogy a könyv meg fog jelenni, és az apokaliptikus lesz az uralkodó család számára.

"Tudom, hogy etikailag, morálisan ez nem túl szép, de jogilag nem látok benne semmi rosszat."

– dobta be a 10/10-es védekezést Graciet.

Catherine Graciet azt állítja, hogy az első megbeszéléseken nem volt ott, a társszerzőjétől tudta meg, hogy Hicham Naciri, a király ügyvédje hárommillió eurót ajánlott fel nekik arra az esetre, ha a könyv nem jelenik meg. A nő csak az harmadik és egyben utolsó megbeszélésen volt jelen, ahol két órás tárgyalás után rábólintott a kétmillió eurós megállapodásra, és elfogadta a 40 ezer eurós előleget.

A Le Journal du Dimanche  hetilap szerint Eric Laurent augusztus 11-én találkozott a marokkói király ügyvédjével és azt mondta neki, hogy hárommillió eurót kér.

Az újságíró viszont azt állítja, hogy az ügyvéd dobta fel az ötletet.

Végül a két újságíró kétmillió euróért cserébe elfogadta, hogy soha többet semmit nem ír a marokkói királyról.

Az üzletet csütörtökön egy utolsó megbeszélésen ütötték nyélbe, ahol a király ügyvédje 40-40 ezer eurót nyújtott át a két újságírónak. Időközben azonban a király feljelentést tett és a párizsi ügyészség előzetes eljárást indított. A két gyanúsítottat akkor fogták le, amikor távoztak az étteremből az előlegként átadott 40 ezer euróval.

Hétfőn este a könyvet megrendelő Le Seuil kiadó jelezte, hogy nem jelenteti meg az eredetileg 2016 elejére tervezett művet. Pedig mekkorát menne!

(via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt