Megtámadták az Alkotmánybíróságon a nyugdíjnépszavazást

Egy budapesti ügyvéd, Dessewffy Alice hétfő reggel az Alkotmánybíróságnál támadta meg azt a kezdeményezést, amely népszavazást akar a férfiak nyugdíjazásáról.

A Vasutasok Szakszervezete által indított mozgalom azt kívánja elérni, hogy ne csak a nők, hanem a férfiak is nyugdíjba mehessenek 40 év munkaviszony után, függetlenül attól, hogy hány évesek. A kezdeményezést az MSZP is támogatja. Ha november 8-ig összegyűjtenek 200 ezer aláírást, akkor ki kell írni a népszavazást.

Első körben a Nemzeti Választási Bizottság nem akarta nyilvántartásba venni a kezdeményezést, mert úgy ítélték meg, hogy költségvetési kérdést feszeget a téma, és arról nem lehet népszavazást tartani. A bizottság döntését azonban megtámadták a bíróságon, és a Kúria úgy határozott, hogy mehet a kérdés. Ezt az ítéletet támadta most meg Dessewffy Alice. Szerinte a férfiak korai nyugdíja sértheti az alaptörvény azon rendelkezéseit, mely szerint a női esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód a pozitív diszkrimináción keresztül valósul meg.

Dessewffy Alice ingatlanjoggal, EU-s pályázatokkal, megújuló energia joggal és közmű joggal foglalkozik. Utoljára akkor keltett figyelmet, amikor tavaly elindult a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökségéért, az akkori hírek szerint erős fideszes támogatással, de végül alulmaradt. (MTI)