Oroszországban nem nagyon szeretnek fizetni a világbajnoki stadiont építő munkásoknak

külföld
2015 augusztus 31., 10:18
comments 29

A Guardian helyszínen nézte meg, milyen egy nagyüzemi illiberális stadionépítés. 2018-ban Oroszországban lesz világbajnokság. Azt találták, hogy miközben az építkezések költségei az eredetileg tervezettek ötszörösére nőttek, vannak helyek, ahol hónapok óta nem fizetik ki az építőmunkásokat.

A szentpétervári Zenit-stadion a világ egyik legdrágább sportlétesítménye lesz, ha majd kész lesz. De az óriási költségeket nem a munkabérek viszik el. 50 alkalmazott most pertársaságban perelné a kivitelezőt, 14 millió rubeles bérüket követelik vissza hónapokra visszamenőleg. A munkások emellett arra is panaszkodnak, hogy szörnyűek a munkakörülmények és nem igazán léteznek biztonsági szabályok sem. A brit lap információi szerint 2011 óta legalább öt munkás halt meg az építkezés helyszínén.

photo_camera (KONSTANTIN CHALABOV / RIA NOVOSTI)

A lapnak nyilatkozott olyan üzbég munkás, akit már három hónapja nem kapta meg fizetését. Rokonai és ismerősei adnak neki kölcsön, ebből él meg, és ebből küld haza pénzt családjának is. Tizenöt megkérdezett munkásból hat mondta azt a Guardiannak, hogy minimum egy hónapja csúszik a bére.

A tervek szerint a stadion 2009-ben nyílt volna meg, 6,7 milliárd rubelből húzták volna fel. Rengeteg korrupciós vád merült fel az egész építkezés körül, ráadásul folyamatos a csúszás. Mostani tervek szerint átadó 2016 májusában lesz, az összköltség pedig 38 milliárd rubel fölé rúghat. Egy üzletembert csuktak le eddig, őt 146 millió rubel eltüntetésével vádolták.

Az 1200 munkás napi 10-15 órát dolgozik helyi jelentések szerint, csak a vasárnapjuk szabad. Óránként 110 rubelt, azaz mintegy 460 forintot kapnak. A stadion melletti vagonokban laknak, negyven munkásra jut egy vécé és egy zuhanyzó. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.