30 év után bocsánatot kért a Greenpeace-es gyilkosságért egy francia titkosügynök

külföld
2015 szeptember 07., 05:47
comments 27

1985-ben nagy botrány volt, hogy a francia titkosszolgálat elsüllyesztette Új-Zélandon a franciák polinéziai atomrobbantásai ellen tiltakozó Greenpeace-hajót, a Rainbow Warriort. Az akciót annyira elbénázták, hogy meghalt egy portugál fotós is, Fernando Pereira.

Rainbow Warrior in Auckland Harbour after bombing by French secret service agents.

Most előállt egy azóta nyugdíjazott francia kém, Jean-Luc Kister, aki bocsánatot kért. Elmondta, az, hogy halálos áldozata is lett a hajó elsüllyesztésének, azóta is kínozza a lelkiismeretét. Pedig egyébként nem ez volt a céljuk, és mindent megtettek, hogy megóvják az emberéleteket.

Egyébként már azon is meglepődött, amikor parancsot kapott a szerinte nem túl veszélyes Greenpeace elleni bombatámadásra. "Mintha boxkesztyűvel akarnál lecsapni egy szúnyogot". Kister mindenesetre nagyon bánja a történteket.

(AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.