Tovább hódít a világban a menekültrugdosó magyar operatőr

külföld
2015 szeptember 09., 04:56
comments 553

László Petránál ma biztosan nincs híresebb magyar a világon. A Jobbik-közeli N1TV menekült kisgyerekeket rugdosó operatőrének története megállíthatatlanul terjed, kedd esti összegzésünk – amiben többek között a Reuters, a Guardian, a Washington Post és a Buzzfeed cikkei szerepeltek – után újabb, jelentős forgalmú nemzetközi oldalak számoltak be tettéről ésvagy kirúgásáról is. A sztori olyan virális oldalakra is felkerült, mint

a Mashable:

lp_mashable

a Boingboing:

lp_boingboing

a Jezebel:

lp_jezebel

és a Raw Story:

lp_rawstory

De nem hagyhatták ki olyan világlapok sem, mint

a New York Times:

lp_nyt

a CBS televízió híroldala:

lp_cbs

a TIME:

time

vagy az Independent:

lp_indy

De ami még fájóbb, hogy a világszerte elismert, de gyakorlatilag olvasatlan Independent mellett a legnagyobb brit lap, a milliós példányban nyomtatott Daily Mail is hatalmas betükkel, kiemelt anyagként hozta címlapján a sztorit:

lp_dailymail

A Mail esetében megfigyelhetjük azt is, hogy a hónapokig még "menekülthordákról" író és idegenellenes hangulatot keltő lap hozzáállása mennyire megváltozott az elmúlt két-három hétben.

De visszatérve Lászlóra, foglalkozott vele a bulvár NY Daily News:

lp_nydaily

és a csúcsértelmiségi Slate:

lp_slate

De a Sydney Morning Heraldnak hála még a világ másik felén is erről olvashatnak:

lp_smh

Spiegel sem hagyta ki a történetet:

spiegel

És sok más német újság mellett a Süddeutsche Zeitung  és a Zeit sem akart kimaradni:

süddeutsche

zeit

Sőt, a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung is:

faz

László történetét a lapok mellett maga a publikum is felkapta. A Facebookon a magyar László Petra Szégyenfal és a László-párti Kiállunk... oldal mellett több nemzetközi is született. A László-ellenesekből van több, például a Petra László - Shame on you (Szégyen rád), a László Petra "Schäme dich Pinnwand" (Szégyenfal), és két csoport, akik szerint László Petra az év hülyepicsája. De akadnak külföldi támogatói is. Ezt a francia oldalt például már négyen is lájkolták.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.