A Századvég kamuzik: nem nő a Fidesz támogatottsága, és nem csökken a Jobbiké

POLITIKA
2015 szeptember 10., 11:54
comments 181

Tegnap a Nézőpont közölte diadalmasan, hogy stabil a Fidesz támogatottsága, ma a Századvég állt elő ugyanezzel a sületlenséggel. A hírt, ami egész egyszerűen nem igaz, a nemzeti hírügynökség némi távolságtartással kezelte, mármint annyiban, hogy az állítást nem cáfolta meg séróból, hanem a Századvégnek tulajdonította. Aztán persze lekopott a címekből a Századvég, és az Origó már azt írja, hogy "Tovább erősödött a Fidesz", ami konkrétan hülyeség.

Hova tovább?

Miért hülyeség?

Az a helyzet, hogy ezeknek az adatoknak az alapján egész egyszerűen nem lehet megmondani, hogy nőtt-e vagy csökkent az egyes pártok támogatottsága. Tegnap már rámutattunk a Nézőpont eredményei nyomán, ma a Századvéggel ugyanaz a helyzet:

a vélt növekedés minden esetben a statisztikai hibahatáron belül van.

Az ilyen eredmények közlésekor az a szakmai minimum, hogy a kutatás készítői közlik a hibahatárt , ami nélkül egyetlen magára valamit is adó közvélemény-kutató nem ad ki semmilyen eredményt, mert tudja, hogy ez akkora csúsztatás, hogy ha lebukik, másnap mehet kerítést építeni a határra.

Mivel azt lehet tudni, hogy a Századvég felmérése 1000 fős mintán készült, és hogy az alapsokaság, akinek a véleményére végső soron kíváncsiak vagyunk, nyilván a magyar választópolgárok összessége, illetve a biztos szavazók köre, nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a hibahatár 3-5% körül alakul, ahogy a tudomány jelenlegi állása szerint az ilyen felméréseknél lenni szokott.

A Századvég szerint a Fidesz tábora a biztos szavazók körében 40-ről 41 százalékra, az MSZP-é 15-ről 16-ra nőtt, a Jobbiké 27-ről 26-ra csökkent.

1-1 százalékos eltérésekről van tehát szó. Mivel azonban a hibahatár 3-5 százalék körül van, ez egészen konkrétan azt jelenti, hogy fogalmunk sincs, mennyit erősödött a Fidesz vagy gyengült a Jobbik. Lehet, hogy gyengült, lehet, hogy erősödött. Ezekből az eredményekből

nem lehet megmondani.

Mindez egyben azt is jelenti, hogy ugyanilyen könnyen kijelenthető, hogy a Fidesz támogatottsága 4 százalékkal csökkent, vagy hogy a Jobbiké 4 százalékkal nőtt. Ezek a számok így az égvilágon semmit nem jelentenek. Ebben a formában közölni őket, és főleg ilyen következtetéseket levonni belőlük jó esetben szakmai inkompetencia és sarlatánság, rossz esetben ordas hazugság.

A statisztikai hibahatárról itt olvashat bővebben, akit érdekel.

FRISSÍTÉS 18:24: E cikk korábbi verziójában azt állítottuk, hogy a Nézőpont is a Fidesz támogatottságának növekedéséről "kamuzik". Ez nem volt igaz, ők azt írták, hogy a kormánypártok tabora "stabil".

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt