Merkel szerint a Facebooknak többet kellene tennie az uszító-gyűlölködő kommentelőkkel szemben

külföld
2015 szeptember 10., 19:12
comments 502

"Nem csak az államnak, hanem a magáncégeknek is fel kell lépnie, amikor emberek a saját nevüket vállalva uszítanak gyűlölködő jelszavakkal. A Facebooknak már vannak ilyen szabályai, csak fel kellene használni őket."

– mondta Angela Merkel német kancellár a Rheinische Postnak adott interjújában, arra a kérdésre, hogy a politika beavatkozhat-e a Facebook ügyeibe. Ezzel most már ő is belépett abba a vitába, ami a gyűlölködő Facebook-hozzászólások elhallgattatásáról megy egy ideje Németországban.

Merkel szerint aggasztó, hogy az internet hozzájárulhat a rasszizmus terjedéséhez.

A kormány már korábban kiadta, a Facebooknak változtatnia kell: az igazságügyminiszter levelet írt az amerikai cégnek, hogy sürgősen vizsgálják felül a rasszista és idegenellenes gyűlöletbeszédet tartalmazó posztokra vonatkozó irányelveiket, mivel szerinte nem szabad toleránsnak lenni azzal szemben, aki rasszista, idegengyűlölő üzeneteket közvetít. Az igazságügyminiszter azt a példát hozta fel, hogy ha közösségi oldal egy mellbimbót automatikusan ki tud szúrni és azonnal cenzúrázni, akkor a gyűlölködő hozzászólásokkal is megtehetné ezt.

A Facebook akkor azt válaszolta, hogy egyetértenek, és nyitottak a tárgyalásra, egyben felszólították saját felhasználóikat, hogy lehetőleg ne az ő felületükön gyűlölködjenek.

(Rheinische Post, Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt