Konrád György védelmébe vette Orbán Viktor menekültellenes intézkedéseit

migráció
2015 szeptember 11., 8:55
comments 256

Váratlan helyről kapott segítséget a magyar miniszterelnök, a kormányzását sokszor és sokat bíráló Konrád György védte meg most az olasz La Repubblica című lapban.

Konrád ugyan úgy látja, hogy Orbán veszélyes autoriter politikát vezetett be, kiüresítette a demokráciát, de mindez nem jelenti, hogy néha ne lehetne igaza. Az idős író szerint pedig léteznek olyan valódi problémák, melyekkel különösen a baloldal képtelen volt elgondolkodni és levonni a megfelelő következtetéseket.

Konrád sem vitatja, hogy a szíriai menekültek többsége egy brutális háború elől menekültek el. Majd beszélt az erős német gazdaság érdekeiről is, melynek egyre nagyobb szüksége lesz a képzett bevándorlókra, hiszen a német családokban évek óta egyre kevesebb gyerek születik.

Viszont Konrád szerint nekünk, magyaroknak nincs szükségünk orvos vagy mérnök szíriaiakra. Ha majd erősödik a gazdaságunk, akkor a környező országokból fognak idetelepülni a határontúli magyar állampolgárok. Majd azzal folytatta, hogy Orbán ugyan politikai ellenfele, aki nacionalista-demagóg-populista, de ez nem jelenti, hogy mindig nonszensz dolgokat beszélne. Viszont a menekültek áradata valóság, és hogyan máshogy állítanánk ezt meg, ha nem falakkal, kérdezi Konrád.

Szerinte olyan stratégia kell, ami a képzett menekültek és a gazdasági igényeket is számításba veszi. És vannak ugyan, akik bukásnak látják Orbán kerítését, de nem könnyű másik utat találni. A muszlim bevándorlás pedig egyszerre jelent kockázatot és kihívást. Orbán pedig a válaszaival nincs egyedül, a szélsőbaloldali populista szlovák miniszterelnök, Robert Fico vagy a cseh politikusok is hasonlót mondanak.

Falak pedig annyi helyen állnak. Az USA déli határán, Izrael határán vagy a spanyol-marokkói határon, de Konrád felidézte a kemény ausztrál szabályokat is. Szerinte a kerítés nagyon különbözik a berlini faltól, mivel az az NDK lakosainak nem engedte, hogy elhagyják a valódi szocializmust.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt