Telefonos alkalmazást fejlesztenek a menekülteknek, hogy eligazodjanak Magyarországon

migráció
2015 szeptember 11., 05:52
comments 239

Amikor a magyar hatóságok naponta vagy néha akár óránként változtattak azon, hogy az emberek éppen felszállhattak az Ausztriába tartó vonatra, vagy nem, akkor el lehet képzelni, hogy mennyit érthet meg ebből a káoszból az a menekült, aki a vele szemben intézkedő rendőrnél is kevesebbet tud angolul.

A menekültek pedig egyre feszültebbek lesznek olyankor, amikor még a magyar hatóságoknál is kevésbé értik, hogy miért szedik le őket Bicskénél, ha egyszer van érvényes jegyük.

Nina éppen az ilyen helyzeteket akarta feloldani, amikor megkereste néhány barátját, hogy fejlesztenek egy alkalmazást a Migration Aid csoportnak, amin keresztül a menekültek érthető formában kaphatnák meg az információkat arról, mit tegyenek, ha Magyarországra értek.

Az InfoAid egy olyan app, amivel a felhasználók több nyelven kaphatnak információkat a Migration Aid csoporttól, hogy éppen milyen szabályok vonatkoznak rájuk, hol kaphatnak ellátást, mi történik a közlekedésben.

infoaid2

Így például ha Ausztria ismét nem fogad vonatokat Magyarországról, akkor az az app segítségével ez az információ talán nem a nyugat felé tartó menekültekhez jut el legutoljára.

A Migration Aid szóvivője szerint a menekülteknek az éppen aktuális információk mellett azt sem árt tudni, hogy Magyarországon iható a csapvíz, mert sokaknak ez nem teljesen alap, de sokan azzal sincsenek tisztában, hol vegyék meg a vonatjegyeket, így gyakran előfordul, hogy hamisítványokkal húzzák le őket.

Zsohár Zsuzsanna szerint az InfoAid hatalmas segítség lenne a számukra, mert így a menekültek tudnák, hogy hol kaphatnak orvosi ellátást, de az olyan dolgokra is fel akarják hívni a figyelmüket, hogy gyűjtsék össze maguk után a szemetet, mert a helyiek nem nézik jó szemmel, ha szeméthalmok maradnak utánuk.

A menekülteknek általában arról sincsenek megbízható információik, hogy hol, mikor és miért kell regisztrálniuk, és hogy ez pontosan mivel jár. Az alkalmazáson keresztül azt is el lehetne magyarázni, hogy nem kell átmászniuk a drótkerítésen, inkább a kijelölt pontokon lépjék át a határt.

Arról is szeretnék tájékoztatni őket, hogy milyen szabályok vonatkoznak rájuk, mi vár rájuk szeptember 15. után, amikor életbe lépnek a szigorítások, amelyeket a kormány a menekülthelyzet kezelésére hozott. 

infoaid1

A fejlesztőknek az a célja, hogy ez az üzenet lehetőleg olyan nyelven jusson el hozzájuk, amit meg is értenek, ezért az angol mellett lehet majd

  • arabot,
  • pastut,
  • fárszit,
  • urdut
  • és görögöt is választani.

Az alkalmazás még fejlesztés alatt áll, egyelőre csak Androidon fut, de hamarosan megcsinálják iPhone-ra is. Az app hírét pedig a Migration Aid aktivistán keresztül fogják eljuttatni a menekültekhez, pár százan már el is kezdték használni. (Aki beszéli valamelyik nyelvet, és besegítene nekik, itt jelentkezhet.)

A menekültek számára az okostelelefon pótolhatatlan, hogy tájékozódni tudjanak az úton, de eddig többnyire egymás között osztották meg az információkat Facebookon vagy WhatsAppon. Így azonban sokszor tévinformációk terjednek el, amik tovább növelhetik az amúgy is meglévő bizalmatlanságukat. Aztán erre jönnek még rá a magyar és más európai hatóságok gyakran ellentmondásos intézkedései.

Ha viszont tisztában lennének azzal, hogy mik a szabályok, mi történik körülöttük és mit várhatnak a rendőröktől, mindenkinek könnyebb lenne kezelnie ezt az amúgy sem egyszerű helyzetet. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.