Az LMP nyomkövetőt tenne a menekültekre

migráció
2015 szeptember 13., 13:50
comments 337

Az LMP vasárnap 24 pontból álló javaslatcsomagot mutatott be a menekülthelyzet javításáért, amik egyebek mellett lehetővé tennék, hogy válsághelyzet esetén nyomkövető berendezéssel figyeljék meg azokat a menedékkérőket, akiknek egy hónap alatt nem sikerült lefolytatni a menekültügyi eljárását.

Schiffer András, az ellenzéki párt társelnöke és frakcióvezetője a budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a javaslataik közül 15 vonatkozik a probléma belföldi kezelésére, egy részük a rendőrség és a menekültügyi intézményrendszer kapacitásainak növelését célozza, míg a továbbiak a jelenleginél szélesebb tájékoztatási kötelezettséget írnak elő az államnak, és lehetővé teszik a menedékkérők hatékonyabb nyomon követését.

Az LMP – az MTI-hez eljuttatott részletes tájékoztatása alapján – például a háromszorosára, kb. 25 milliárd forintra emelné a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal költségvetését, a BÁH-nak egyúttal előírnák, hogy nyújtson kötelező egészségügyi ellátást a meneküttáborokban.

A rendőrségnek további plusz 10 milliárd forintot biztosítanának, a pénzből háromezer rendőrrel lenne bővíthető az állomány. Az LMP emellett új táborok építését is szükségesnek tartja az érintett közösségek beleegyezésével, Schiffer András ugyanakkor azok számáról és költségeiről nem fogalmazott meg konkrétumokat. Az ellenzéki párt szeretné azt is elérni, hogy a menekülteket lehetőség szerint anyanyelvükön tájékoztassák, továbbá köteleznék a kormányt, hogy félévenként tegyen menekültügyi jelentést az Országgyűlésnek.

Az LMP nemzetbiztonsági megfontolásból szélesebb hatáskört biztosítana a hatóságoknak a menedékkérők ujjlenyomatának és arcképének rögzítéséhez, és a korábban említett feltételek szerint lehetővé tennék a menedékkérők nyomkövetését, mivel megengedhetetlennek tartják, hogy az állam nem tud semmit a hollétükről. Schiffer András kérdésre azt mondta: lehet, hogy egyelőre csak átlagosan egy hetet töltenek el Magyarországon a leginkább „átvándorlóként” jellemezhető menedékkérők, de nem lehet tudni, a jövőben „miként változik a széljárás”.

A fentieken kívül az ellenzéki párt a tranzitzónák és Ausztria között közlekedő tranzitjáratokkal tenné lehetővé a menedékkérők közlekedését, valamint szigorítaná az embercsempészek büntetését.

Az LMP emellett kizárólag a bejegyzett egyházaknak tenné lehetővé a tranzitzónákba történő bejárást, ezzel is megakadályozva a „szélsőséges szekták, garázsmecsetek” befolyását – mondta Schiffer András, aki mindezek mellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a menekültválság kezelésének az Európai Unió határain túl kell kezdődnie. A párt szerint ezért elvárható, hogy a NATO biztosítson védelmet a törökországi, jordániai és libanoni, több millió embert befogadó táboroknak.

Szeretnék azt is elérni, hogy a menekültek kvóták szerinti elosztásába az USA és Kanada is kapcsolódjon be, az EU pedig egységesítse a menekültkérelmek kezelésének gyakorlatát, és a biztonságosnak tekinthető országok listáját.

Az EU-nak és az USA-nak emellett célzott fejlesztési stratégiát kellene kialakítania a menekülteket kibocsátó országok megsegítésére – közölte a párt arra is kitérve, hogy cseh mintára a jelenlegi 23 millió forintról 10 milliárd forintra kellene növelni a nemzetközi fejlesztésre szánt magyar forrásokat.

Schiffer szerint a javaslataik, amiket hétfőn a parlament elé terjesztenek, a kormány lépéseivel szemben nem a káosz további növelését célozzák, hanem olyan nemzeti minimum kialakítására törekednek, ami valóban segíthet megoldani a menekültügyi válsághelyzetet – írja az MTI.

A Fidesz hamar közleményben reagált, aminek a tartalmából nem világos, hogy végigolvasták a javaslatokat, mert mint írják: „Az elmúlt hetekben nyilvánvalóvá vált, hogy az LMP-nek nincs önálló bevándorláspolitikája és egyértelműen a baloldal bevándorláspárti politikája mellé állt. Schiffer András Gyurcsány Ferenccel és Tóbiás Józseffel együtt szavazott számos migrációs kérdésben. Az európai balliberálisokhoz hasonlóan a hazai baloldal mindenkit beengedne az országba és az Európai Unióba. Ez elfogadhatatlan, Európa nem képes mindenkit befogadni.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.