Orbán imádja, hogy a németek visszaállították a határellenőrzést

migráció
2015 szeptember 13., 15:45
comments 556

Orbán Viktor a Bildnek nyilatkozva üdvözölte a német kormány este bejelentett döntését a határellenőrzés ideiglenes visszaállításáról. A magyar miniszterelnök azt mondta:

„Nagy megértéssel viszonyulunk Németország döntése iránt, és kinyilvánítjuk szolidaritásunkat. [...] Megértjük, hogy Németország és Európa [...] értékeinek védelmében szükség volt a döntésre. Természetesen készen állunk az együttműködésre minden formában.”

A beszámoló szerint Orbán kifejezte meggyőződését, ami szerint a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása Németországban „csak az első lépés”, hiszen „Görögországban is a lehető leggyorsabban meg kell védeni Európa határait”, valamennyi uniós tagország és intézmény összefogásával. Magyarország ezt már az uniós belügyminiszterek legutóbbi találkozóján világossá tette – áll a Bild beszámolójában.

Az M1 állami hírcsatorna közölte, hogy riadót rendeltek el több magyar délnyugati rendőrkapitányságon a német és az osztrák intézkedések miatt, és 6 délnyugati megyét érint az intézkedés, ami a teljes állományra vonatkozik. A riadó azt jelenti, hogy a rendőröknek két órán belül meg kell jelenniük a szolgálati helyükön.

További határellenőrzések

Werner Faymann osztrák kancellár este közölte: a kormány nem akar további ellenőrzést bevezetni az osztrák-magyar határon, eddig csak szúrópróbaszerű ellenőrzések voltak, ezt az eljárást akarják folytatni. De azt nem lehet megjósolni, hogy a Németország által bejelentett határellenőrzés milyen hatással lesz az ausztriai helyzetre – mondta. Viszont Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár az ülés után azt mondta, Ausztria is megerősíti keleti és déli határának ellenőrzését.

Milan Chovanec cseh belügyminiszter közölte: Csehország is megerősíti az osztrák-cseh határ ellenőrzését a menekültválság miatt. A miniszter szerint az Ausztriában tartózkodó migránsok Csehországon keresztül próbálhatnak továbbjutni Nyugat-Európába, mivel Németország átmeneti határellenőrzést vezet be. Szerinte a cseh intézkedés is átmeneti, további lépéseket a menekülthelyzet fejleményeinek függvényében hoznak.

Szlovákia nem akar kvótát

Szlovákia a menekültek elosztására vonatkozó kötelező kvótarendszer ellen fog szavazni az Európai Unió belügyminisztereinek hétfői i tanácskozásán – közölte Robert Kalinák szlovák belügyminiszter.

Az EU-tagországok belügyminiszterei hétfőn rendkívüli tanácskozást tartanak Brüsszelben a migrációs válság miatt, a középpontban az a kvótarendszer áll majd, amit Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke javasolt szerdán Strasbourgban, és aminek alapján a menedékkérőket szét lehetne osztani a tagállamok között.

„A kormány és a parlament felhatalmazott rá, hogy megvétózzak bármilyen, a kvótákra vonatkozó kérdést, azok (a kvóták) ugyanis közvetlenül a menekültek ellen irányulnak és semmilyen módon nem oldják meg a válságot”

– mondta a miniszter egy televíziós interjúban.

Lengyelország több menekültet is befogadna

Rafal Trzaskowski lengyel külügyminiszter-helyettes arról beszélt, hogy az országa bizonyos feltételek mellett több menekültet is befogadhat az eredetileg tervezettnél. Az EU-ügyekért felelős államtitkár szerint ehhez arra van szükség, hogy az EU biztosítsa a külső határait, különbséget tegyenek a menekültek és a gazdasági bevándorlók között, és hogy a varsói kormány befolyással lehessen a befogadandók biztonsági ellenőrzésére.

Az Európai Bizottság tervének értelmében Lengyelországnak 12 ezer, Szlovákiának pedig nagyjából 2300, az elmúlt hónapokban az EU-ba érkezett migránst kellene befogadnia.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.